Lanovka, která nebude

Dlouho plánovaná výstavba pražské lanovky z Podbaby do Bohnic se neuskuteční. 

Úředníci odboru ochrany prostředí pražského magistrátu zamítli v řízení EIA, které posuzuje vliv stavby na životní prostředí, záměr výstavby lanovky z Podbaby do Bohnic. Důvodem je její nepřijatelný vliv na krajinný ráz Trojské kotliny a ekologické funkce krajiny. Preferovanou variantou propojení městských částí je tramvajová trať. Lanovka by podle dokumentu zveřejněného v systému EIA způsobila v Trojské kotlině nezanedbatelné a nevratné změny.

Už v minulosti se proti stavbě lanovky postavili někteří obyvatelé a občanské spolky. Terčem kritiky se stala rovněž pro některé politiky, kteří projekt označili za nesmysl a vyhazování peněz. Město ale plánuje vytvořit projekt tramvajové trati. Ta povede z Podbaby do Troje po novém mostě přes Vltavu ve špičce Císařského ostrova. Následně tramvaje pojedou tunelem nahoru do Bohnic. Lanovka měla zajistit chybějící přímé propojení mezi městskými částmi Praha 6 a Praha 8 do doby, než vznikne plánovaná tramvajová trať s novým mostem v Troji. Na trase delší než dva kilometry měly být stanice Podbaba, Troja a Bohnice. Lanovka by za hodinu přepravila až 2 300 lidí. Odhad nákladů na výstavbu byl podle dřívějších informací dvě miliardy korun.

Lanovku navrhlo londýnské studio William Matthews Associates, které mělo předchozí zkušenosti i s londýnskou lanovkou, stavět se měla v letech 2025 až 2027. Návrh podle poroty komplexně zapojoval prvky lanové dráhy do prostředí, které zahrnuje mimo jiné i přírodní park Trojská kotlina. ,,Návrh jemně vstupuje do tohoto fascinujícího prostředí kompaktně navrženými stanicemi, jejichž střechy se průběžně proměňují a reagují na bezprostřední okolí, a také návrhem jednoduchých pylonů, které v rámci jedné formy elegantně integrují veškerou potřebnou technickou infrastrukturu," okomentovali svoji práci samotní autoři.

Do pětice finálních návrhů se kromě studia William Matthews Associates dostaly návrhy od polského ateliéru DWAA, londýnských Grimshaw Architects, českého dua ov architekti + Olgoj Chorchoj a světoznámého norského studia Snøhetta, ZT GmbH. Porotě soutěže předsedal nizozemský architekt Arjan Dingste, dále v ní zasedli německá designérka Christiane Bausback a z českých odborníků designérka Henrieta Nezpěváková, architekt Patrik Kotas a architekt Ivan Němec. V porotě byli i zástupci města a dotčených městských částí.


Text: Pavel Souček

Foto: William Matthews Associates

Mohlo by vás zajímat