Nízkoenergetický dům od studia Hayhurst & Co je

skleník, ve kterém se bydlí

Architektonické studio Hayhurst and Co se nechalo inspirovat bohatou historií skleníků, které se kdysi v tomto okolí nacházely, a přeneslo něco z tohoto ducha do rodinného domu v Londýně - fasádu zdobenou bambusem za polykarbonátovými zástěnami.

Dům s názvem Green House byl designován jako cenově dostupné a nízkoenergetické bydlení, které zdůrazňuje spojení s přírodou a přináší do srdce města zelený nádech. Tento dům, který je postavený z křížově vrstveného dřeva (CLT) a recyklovaných obkladů a podlahových materiálů, představuje prototyp udržitelného bydlení, který může inspirovat i u nás.

Green House se nachází na nevyužitém místě památkové rezervace Clyde Circus v Tottenhamu, kterému dříve dominovaly sady, skleníky a zahrady. Dům se obejde bez energie ze spalování fosilních paliv, protože ze sta procent využívá tepelné čerpadlo a solární panely, které mu zajišťují dostatečný přísun energie ze slunce.

Atrium ve středu domu dovnitř propouští dostatek přirozeného světla, ale zajišťuje také jeho přirozené chlazení komínovým větráním. Hlavní fasáda směřující na jih je pokryta polykarbonátovými zástěnami skrývajícími bambus a odkazují tak na zdejší historii zahradních skleníků. Tato kombinace zajišťuje domu nejen dostatečný přísun denního světla, ale zachovává mu soukromí a poskytuje stín v horkých letních dnech.

Green House myslí i na udržitelnost v použitých materiálech. Střešní krytina, která kryje zadní fasádu domu, je vyrobena ze zrenovovaných z plechů původních místních skleníků, venkovní dlažbu tvoří recyklované betonové bloky a vnitřní podlahy jsou vyrobeny z recyklované korkové pryže.

Interiéry jsou otevřené a propojené s obývacím prostorem v přední části domu, jídelnou pod centrálním atriem a kuchyní na zadní straně s výhledem do zahrady. Zajímavým prvkem je akustický závěs obklopující atrium, který lze zatáhnout a podle potřeby od sebe tak jednotlivé prostory oddělit.

Zvolená struktura CLT panelů do interiéru přináší teplý a texturovaný prvek, zatímco jednoduchý kvádrový tvar domu byl navržen s ohledem na úspornost provozu a jeho energetickou efektivitu.


Text: Pavel Souček

Foto: Kilian O'Sullivan, Hayhurst & Co. Architects

Mohlo by vás zajímat