Kateřina Zápotocká:

Druhý domov hledají Češi na horách i u moře

Rodinná developerská firma 2MKZ se specializuje na výstavbu horských a přímořských apartmánů. Za necelých deset let své činnosti tato sympatická rodinná firma prokázala, že správnou kombinaci výjimečné lokality, dobré architektury a kvalitního řemeslného zpracování čeští investoři ocení. O tom, jak se mění naše vnímání sekundárního bydlení a co od něj očekáváme, jsme se zeptali Kateřiny Zápotocké, jedné ze čtyř členů rodinné firmy Zápotockých.

Ve svém mottu uvádíte „Srdcem na horách a u moře“. Co to přesně vyjadřuje? 

Znamená to, že my jako rodina máme celoživotní vztah k horám a moři. Celý život se pohybujeme ať už v jedné nebo ve druhé oblasti a velmi nás to tam táhne. A to především za odpočinkem, rekreací, za takovým trochu útěkem z každodenního života.

A jsou Češi více srdcem na horách nebo u moře?

To je poměrně těžká otázka. Já myslím, že je táhne obojí a záleží především na sezóně, která právě panuje. Hory jsou pro Čechy taková srdcovka už jen z důvodu, že je mají za rohem, že si za nimi mohou dojet a za hodinu nebo dvě mají na dosah krásnou českou přírodu. Moře podle mě také milují, protože to nám tady chybí.

Jste developer, který se na sekundární bydlení zaměřuje. Vyvíjí se český vztah k chalupám a chatám? Nebo jsme stále národ chatařů a chalupářů a apartmány se u nás až tolik neprosadí? 

Myslím, že jak je nyní doba poměrně zrychlená a uspěchaná, tak lidé přirozeně vyhledávají nemovitosti, do kterých si můžou jet odpočinout a nemusí tam pracovat půl dne na zahradě. I když samozřejmě někdo má rád aktivní odpočinek. Ale už v tuto chvíli vnímám, že apartmány jsou čím dál tím více na vzestupu, především právě kvůli již zmiňovanému vyhledávanému odpočinku.

Upřednostňují komfort před kutilstvím.

Ano komfort a pohodlí. Chtějí přijet a odpočinout si.

Ve své nabídce máte horských apartmánů hned několik. Podle čeho vybíráte, kde budete stavět nebo rekonstruovat?

Vybíráme především podle lokality. Hledáme místa, kde je krásná příroda, kde se člověk cítí dobře a odpočine si. A máme rádi místa nabízející krásné výhledy. 

A kde jste nejvíce srdcem teď? 

Nejvíce jsem nyní srdcem ve Vítkovicích v Krkonoších, kde máme aktuálně dva projekty. A nově chystáme i projekt v Rokytnici nad Jizerou. 

Povězte nám něco o vašich projektech Pergamentka a Yasmin Apartments. Jak jste se k těmto projektům dostali a jakou mají historii?

Pergamentka Apartments je realizován na místě chátrající horské chalupy z poloviny 20. století. Původním vlastníkem byl majitel papírenské továrny a k tomu napovídá i sám název chalupy a nového projektu. Chalupa vždy sloužila k ubytování turistů i rekreačních spolků a jezdilo do ní mnohdy na jeden pobyt i skupiny v počtu 50 osob. Vzhledem ke stavu budovy se nám ji nepodařilo zachránit a vymysleli jsme proto projekt nový, který bude na historii odkazovat tím, že hlavní štít bude směřovat stejným směrem, jako chalupa původní. Celkem bude projekt obsahovat dvacet apartmánů o dispozicích 1+kk a 2+kk. Ve standardech bude mít projekt moderní obklady, dlažby a prostornou koupelnu, do které se vejde i menší infrasauna pro aktivní odpočinek a relaxaci. Klientům nabízíme i službu kompletního vybavení jejich apartmánu. Pergamentka Apartments je naprosto výjimečná svým výhledem na severní svah sjezdovky Aldrov a zároveň se během několika minut pěšky dostanete i do největšího snowparku v Čechách na Jizerku.

A Yasmin?

Yasmin Apartments je už hotový projekt, který aktuálně slouží ke krátkodobým rekreačním pobytům. Dokončili jsme ho na přelomu let 2023 a 2024 a obsahuje celkem 30 atypických apartmánů. Původní hotel Jasmín z 80. let sloužil vždy k rekreaci a byl ve své době hojně navštěvovaný hlavně zahraniční klientelou. Hotel byl bohužel následně poplatný své době a poslední desetiletí již nebyl v provozu. Svojí hmotou a umístěním uprostřed lesa okouzlí každého, kdo ho navštíví a stejně jako Pergamenka je i Yasmin Apartments v dobré dostupnosti od sjezdovky Aldrov i snowparku Jizerka. Apartmány v projektu jsou zajímavé svými dispozicemi, kde jsme se snažili maximálně využít každý prostor. Například původní jídelnu s podkrovím jsme proměnili na mezonetové apartmány, nefunkční bazén a kotelnu zase na moderní lofty.

Další rezidenční projekt máte i v Chorvatsku. 

Ano, jedná se o apartmánový dům ve vesnici Zečevo asi 25 minut od letiště ve Splitu. Projekt nabízí 14 kompletně vybavených apartmánů. Část vily je určena novým majitelům apartmánů a část si necháme pro krátkodobé pronájmy. Počítáme s investiční návratností 7,5 % ročně. Sezonu zahajujeme letos v květnu. 

Jak dlouho jste tento projekt hledali? 

Něco málo přes rok. Jde o prémiový apartmánový dům s výborným přístupem k moři a krásným výhledem.

V chorvatském Zečevu tedy prodáváte kompletně vybavené apartmány a k tomu novým majitelům zajišťujete správu a pronájem. Je to pro 2MKZ zvláštní projekt nebo v Chorvatsku plánujete v těchto investicích pokračovat?

Aktuálně jsme ve fázi hledání a objevování dalších příležitostí v Chorvatsku. Rádi bychom rozšířili své portfolio o další zajímavé nemovitosti na dalmatském pobřeží. Ať už se bude jednat o luxusní vilu nebo prémiový apartmánový dům. Zaměřujeme se hlavně na to, aby nemovitost byla jedinečná svým umístěním – dechberoucími výhledy nebo umístěním u moře.

Co kromě sekundárního bydlení chystáte? Budete se pouštět i do bytů v Praze nebo třeba do kanceláří?

Naši realitní činnost určitě chceme vyvíjet dál. Vidíme v současnosti potenciál v tom, že někteří naši klienti mají zajímavé nemovitosti, které mají duši a jejich majitelé neví, jak si s nimi poradit. My bychom jim rádi pomohli investicí nebo rekonstrukcí tak, aby se nemovitostmi staly prodejnými, užitečnými.

Takže dát starým domům nový smysl.

Ano, umím si představit například velkou chalupu, kterou rozdělíme na bytové jednotky nebo bývalý hotel, penzion, který může nabídnout nové apartmány. 


Text:  Alena Malá

Foto / vizualizace: Ondřej Košík, archiv 2MKZ

Mohlo by vás zajímat