Filip Šimek: Tak betonové!

Umění, design, architekturu a stavebnictví propojují roboti a digitální beton z pražských Holešovic.

Mladá technologická firma So Concrete se specializuje na vývoj a výrobu architektonických objektů z ultra-vysokohodnotného betonu prostřednictvím robotické fabrikace. Jejich vývoj a kombinace robotického programování, inovativního betonu a špičkových postupů předbíhá současně používané technologie ve stavebnictví. 

Firma, kterou založili pražský developer Serge Borenstein, jenž stojí za transformací a rozvojem Karlína, a umělec Federico Díaz, ve svém technologickém a výrobním centru v pražských Holešovicích tiskne z betonu objekty o rozměrech až 3 × 8 metrů. Firma má za sebou celou řadu realizací, mezi které patří například sousoší na piazzetě komplexu Bořislavka, památník v komplexu Prague Marina nebo reliéfy na odvětrávací konstrukci tunelu Blanka. Filip Šimek přibližuje i mnohem ambicióznější projekty, na kterých firma pracuje a odkrývá budoucí vývoj stavebnictví.

Pohybujete se na pomezí mezi uměním, vývojářstvím a technologickým startupem. Co jste?

Naší vizí je vyvíjet esteticky unikátní a technologicky progresivní projekty a otevřít jimi novou kapitolu dějin architektury. Vyvíjíme technologii robotické fabrikace a věnujeme se materiálovému inženýrství, jako jsou nástroje na plnění snů architektů, designérů, investorů a developerů.

Veřejnost vás dnes zná hlavně díky tramvajové zastávce u pražské Stromovky. Kromě toho ale tisknete třeba umělecká díla. Kde jsou hranice toho, co lze vytisknout?

Hranice nevidíme, spíš vidíme neustálou možnost vývoje technologie směrem k efektivitě, udržitelnosti a novým postupům. Proto cílíme na unikátní architektonické nebo designérské projekty, které nám umožní tento vývoj realizovat v rámci konkrétní zakázky. 

Je 3D tisk budoucností stavebnictví?

V So Concrete mluvíme spíše o robotické fabrikaci než jen o 3D tisku, který vnímáme jen jako část možného využití robotů ve stavebnictví a architektuře. V robotické fabrikaci budoucnost vidíme, stejně jako investoři, kteří za So Concrete stojí. Realizace, které navrhujeme, prochází přísným testováním a statickým posuzováním. Vždy musí mimo unikátní estetiky nabídnout i funkci a praktičnost.  

„Výrazná úspora uhlíkové stopy může být výroba přímo na staveništi za zlomek doby oproti běžné technologii, kde tvoří zásadní zátěž například doprava.“

Beton je hodně kritizovaný kvůli své uhlíkové stopě. Bude v dohledné době možné pro výrobu využívat třeba recykláty?

Uhlíková stopa betonu je důležité téma. Zároveň je beton vynikající stavební materiál pro trvalé stavebnictví. Naší snahou je tedy využít maximálně jeho potenciál. U nás využíváme UHPC beton, což je beton s násobně vyšší pevností a trvanlivostí oproti běžným směsím. Kombinace topologické optimalizace a právě robotické fabrikace umožňuje navíc u realizací ušetřit až 70 % materiálu, oproti běžné metodě betonového stavebnictví. Výrazná úspora uhlíkové stopy může být také výroba přímo na staveništi za zlomek doby oproti běžné technologii, kde tvoří zásadní zátěž například doprava. Tématem je také využívání stavebních recyklátů, které jsou normované a dostupné v několika kategoriích. Jejich využívání v materiálových směsích je součástí naší produkce a nabízí zajímavou estetiku povrchu.

V Jablonečku pracujete na projektu německé školy. Povězte nám něco o tomto projektu.

Projekt Jabloneček jde popsat jako luxusní rekreační resort v překrásné přírodě. V rámci tohoto projektu připravujeme ve spolupráci se studiem Formafatal realizaci zatím největšího objektu využívajícího digitální beton v ČR. Přístavba, která doplní původní historickou budovu školy, zahrnuje nosnou konstrukci a jedinečný fasádní obklad včetně zastřešení. Objekt bude v rámci projektu fungovat jako kulturní a společenské zázemí. V témže resortu vznikne kompletně s technologií So Concrete také objekt Concierge se společenským a ubytovacím zázemím.

Na čem dalším teď pracujete?

Před několika dny jsme dokončili projekt dvou zahradních stěn o celkové délce téměř 60 metrů, které společně se schodišti vytváří terasový terén u luxusní soukromé residence jednoho z českých miliardářů. Mimo estetiky musí plnit i funkci opěrnou. Dále v současné době realizujeme projekt řešící interiérové panely s unikátním reliéfem pro korporátní kancelář významné české společnosti, připravujeme výrobu exteriérových stěn pro luxusní glampingový projekt v zahraničí nebo například fasádní řešení pro rozsáhlý kancelářský komplex.


Text: Dana Hradecká

Foto: Archiv So Concrete 

Mohlo by vás zajímat