Adam Zvada: Live your workday

Budoucnost patří pracovním prostorům, které jsou schopné přizpůsobit se individuálním potřebám a nabídnout více než jen místo k práci, říká zakladatel Scott.Weber Workspace Adam Zvada

Potenciál coworkingu v Česku objevil jako jeden z prvních. Za bezmála 15 let stihnul zakladatel společnosti Scott.Weber Workspace Adam Zvada v Praze vybudovat 14 center servisovaných flexibilních kanceláří a v blízké době chystá další. V čem jejich pobočky vynikají? A jak se podle něj bude fenomén flexibilních kanceláří v Česku vyvíjet do budoucna? To vše prozradil Adam Zvada v našem rozhovoru.

Na trh českého coworkingu jste vstoupili jako jedni z prvních. V čem vás fenomén sdílených pracovních prostor nadchnul?

Když se ohlédnu zpět na rok 2009, kdy jasně vládl tradiční svět s důrazem na strukturu, uniformitu a práci od 9 do 5, vnímal jsem už tehdy sdílené kanceláře jako mnohem víc než jen místa s pěkným nábytkem a rychlým internetem. Viděl jsem v nich budoucnost práce, kde nejde jen o fyzický prostor, ale o prostředí, které stimuluje kreativitu a umožňuje setkávání lidí s inovativními myšlenkami. V té době jsem už měl de facto desetileté zkušenosti s provozem sdílených kanceláří – jako poskytovatel, ale i jako klient – a uvědomoval jsem si, že outsourcing pracovního prostředí i ostatních služeb lze dělat jinak. Především jsem ale viděl, jak moc zajímavá alternativa k tehdy běžnému stylu práce to je.

Od té doby jste v Praze vybudovali 14 coworkingových center. Na jaký segment klientů se zaměřujete?

Ve Scott.Weber Workspace kombinujeme prvotřídní pohodlí, flexibilitu a inspirativní prostředí. Naše portfolio zahrnuje prostory a služby pro firmy všech velikostí od jednotlivých flexidesků pro freelancery, přes privátní kanceláře, meetingové místnosti a eventové prostory, až po celá patra či budovy pro velké korporace, vše s vysokým standardem.

Aktuálně jste otevřeli další pražské centrum, tentokrát v pražském DOCKu. Prozradíte, na co se zde lidé mohou těšit?

Čtrnácté centrum Scott.Weber Workspace se otevřelo teď v březnu v Praze 8, v blízkosti slepého ramena Vltavy. Toto centrum je vybudované plně v souladu s naší misí vyjádřenou mottem „Live your workday“. Naším cílem je změnit způsob, jakým lidé vnímají svůj pracovní den – aby práce a prostředí okolo nebyly jen o efektivitě, ale aby každý den naši členové mohli i díky nám prožívat naplno. Tomu dopomáháme tím, že vytváříme prostředí, ve kterém se lidé cítí jako doma, inspirováni a spojeni s komunitou okolo; prostředí, ve kterém se mohou rozvíjet profesně i osobně a zároveň dostanou tu nejlepší službu.

Jaké benefity tedy nabídnete?

 Pokud bych měl být konkrétnější, pro podporu zdravého těla se zaměstnanci budou moci kdykoliv během dne protáhnout, zajít si do fitness, zacvičit si jógu, zahrát si fotbálek či kulečník. Jedna z našich zasedacích místností bude vyvedena ve stylu solné jeskyně s blahodárně působícími kameny. Budeme také poskytovat kulinářské kurzy nebo zážitkové snídaně. Pro podporu mentální pohody bude naše centrum zahrnovat relaxační koutky, tiché místnosti, masérské služby, místnost s krbem, masážní křesla, dokonce místa pro spánek. A pro podporu socializace a osobního rozvoje budeme spolupořádat meetupy, vzdělávací školení a společenské eventy.

Je evidentní, že je pro vás důležitý důraz na zdraví, a to jak mentální, tak fyzické. Jak se tento aspekt promítá například do vybavení kanceláří?

Všechny kanceláře jsou navrženy s maximálním důrazem na přirozené denní osvětlení a optimální vzduchotechniku. Tyto aspekty hrají klíčovou roli v udržení mentálního i fyzického zdraví našich členů, zvyšují jejich koncentraci a snižují únavu. Naše centrum, včetně všech kanceláří a zasedacích místností, je konstruováno tak, aby splňovalo nejpřísnější akustické požadavky. Užíváme nadstandardní konstrukce opláštění sádrokartonových příček v provedení „beton-beton“, na rozdíl od běžné praxe, kde mnozí konkurenti používají standardní jednozáklopové příčky postavené od zdvojené podlahy pouze k podhledům.

U lidí pracujících od počítače jsou častým tématem také problémy s bolavými zády a další neduhy plynoucí z převážně sedavé práce. Snažíte se předcházet i těmto problémům, například při výběru vhodných židlí a stolů?

Všechny kanceláře v DOCKu disponují elektrickými, výškově nastavitelnými stoly, takzvanými standing desks, které umožňují snadný přechod mezi sedící a stojící pracovní pozicí, což přispívá k lepšímu fyzickému zdraví a zvyšuje produktivitu. Kancelářské židle pak splňují nejvyšší ergonomické standardy, nabízí rozsáhlé možnosti nastavení, a jsou navrženy tak, aby se dokonale přizpůsobily individuálním potřebám uživatelů. Tyto židle významně přispívají ke zvýšení komfortu práce a redukci tělesného napětí.

Jaká je jeho kapacita?

Nová lokalita v komplexu DOCK má celkem 350 míst v kancelářích, coworking prostory pro 30 osob, 12 zasedacích místností o celkové kapacitě 74 osob, 25 sdílených, a tedy volně přístupných místnosti pro koncentraci a spolupráci, takzvané focus rooms a team rooms, telefonních budek a tak podobně. Rád bych zmínil i eventové prostory, spojené s terasou a s vlastní kuchyní, pro až 80 osob. 

To rozhodně není málo. Lze tedy říct, že poptávka po nových flexibilních kancelářích v Praze stále je?

Registrujeme čím dál větší poptávku po plně vybavených kancelářích, rozhodně jsme nenarazili na strop. Pokud se díváme na Prahu, servisované kanceláře a coworking dnes zaujímají 3 % trhu. Pro srovnání, ve Velké Británii, zralejším trhu, je to 10 %, což je vlastně ještě stále malé číslo. Celková plocha nabízená jako servisované kanceláře i vliv tohoto trendu tak bude nadále růst, a to na úkor tradičních kanceláří.

Jakým směrem se fenomén flexibilních kanceláří podle vás bude vyvíjet dál?

Věříme, že budoucnost patří pracovním prostorům, které jsou schopné přizpůsobit se individuálním potřebám klientů a nabídnout jim více než jen místo k práci – místo, kde mohou růst, rozvíjet se a být součástí inspirující komunity. Zejména po nedávné turbulentní době si lidé uvědomili, že se jednoduše chtějí – i v práci – cítit dobře. Chtějí být opečovávaní, vyslyšení, zaangažovaní, chtějí, aby se jim někdo věnoval. 


Text:  Helena Havranová

Foto / vizualizace: Petr Adamec

Mohlo by vás zajímat