Rudé opony a jeřáb v bývalé továrně v Hamburku

Německé architektonické studio De Winder Architekten přeměnilo bývalou strojní továrnu v Hamburku na kanceláře tak, aby zde zanechala stopy jejího dřívějšího průmyslového využití. 

Architekti ze studia De Winder Architekten využili v prostoru bývalé tovární haly vysokých stropů stávající budovy a vytvořili v ní velký víceúčelový sál pro akce a setkání, který je ústředním bodem nového kancelářského využití charismatické stavby. Tento centrální prostor lemují kusy modulárního a vestavěného nábytku a poskytuje místa k sezení, police a dočasné pracovní prostory vyrobené z lešení ve výrazné červené barvě v odkazu na stopy nátěru, který byl ve staré budově nalezen.

„Hned při první návštěvě jsme si pokládali otázku, jak vytvořit v tak velkém sále pocit prostorové intimity,“ říká Sascha Nikolauschke, vedoucí projektu z architektonické kanceláře De Winder Architekten. Použité závěsy umožňují oddělení prostoru pro setkání a různé akce od křídla konvenčnějších pracovních prostor. Ty jsou uspořádány kolem „promenády“ s dvojitou výškou, která prochází středem prostoru.

V horním patře je velkoprostorová kancelář orámována velkými ocelovými sloupy stávající konstrukce a zbytky bývalé výrobní haly.

"Úmyslně jsme v určitých bodech upustili od pevných systémů, abychom dosáhli vysokého stupně flexibility při vymezování prostoru."

Černý konferenční modul podobný kabině, který byl předem prefabrikován, byl do prostoru umístěn tak, aby poskytoval výhled na sál pod ním a byl vybaven interiérem s dřevěným obložením a červenou barvou závěsů. "Úmyslně jsme v určitých bodech upustili od pevných systémů, abychom dosáhli vysokého stupně flexibility při vymezování prostoru," vysvětluje Sasha. "Různé prostorové reference by měly být od sebe alespoň vizuálně rychle a snadno odděleny. To je zajištěno jakousi velkou oponou, která zasedací prostor ohraničuje."

Černé ocelové chodníky, balustrády a schody, stejně jako nábytek a svítidla v industriálním stylu, to vše bylo vybráno tak, aby stylově doplnilo historické stopy bývalé tovární haly, včetně pozůstatků jeřábového pojezdu na jejím stropě.

„Hned při první návštěvě jsme si položili otázku, jak vytvořit v tak velkém sále pocit prostorové intimity.“


Text: Pavel Souček

Foto: Mark Seelen

Mohlo by vás zajímat