Pracovně nejvytíženější si připadá generace X

Nový průzkum společnosti Colliers mezi 503 respondenty ukázal, že zaměstnanci ve věku od 44 do 59 let (generace X) se v pracovním prostředí ocitají pod největším tlakem. Zhruba polovina z nich (44 %) uvádí, že nedokáže zvládnout svou agendu ve standardní pracovní době. Dále z průzkumu vyplývá, že více než polovina by hlasovala pro zkrácený pracovní týden. Nejčastěji tuto odpověď uváděla mladá generace Z (lidé do 27 let) a tzv. Boomers (lidé 60+). Standardní pracovní doba postačuje k úspěšnému vyřízení pracovních úkolů 46 % dotázaných. Naopak více než třetina respondentů (38 %) se shodla na tom, že splnit svou agendu ve standardní pracovní době nestíhá.

„Svoje úkoly stíhají ve standardní pracovní době nejčastěji mileniálové, tedy lidé mezi 28–43 lety. Na práci by polovině z nich stačilo 30–40 hodin týdně. Méně než 30 hodin by pak stačilo až 28 % respondentů z nejmladší generace Z,“ říká Jana Vlková, ředitelka oddělení Workplace Advisory a Office Agency ve společnosti Colliers s tím, že tyto údaje pak odpovídají i názorům respondentů na zkrácený pracovní týden.

Více než polovina dotazovaných by možnost zkrácení pracovního týdne na čtyři dny uvítala za podmínky zachování stávajícího finančního ohodnocení. Méně než třetina dotazovaných zaměstnanců (27 %) dává přednost klasickému pracovnímu týdnu, ale s možností pracovat napůl z domova. Nejsilnější vztah ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu má nejmladší (65 %) a nejstarší (58 %) generace.


Text: Colliers

Foto: archiv Adresa

Mohlo by vás zajímat