Dům v Normandii

Architektonická kancelář Studio Guma z francouzské Normandie uskutečnila ambiciózní projekt citlivé rekonstrukce rozpadlého statku v místní vesnici Hécourt. Tato historická budova prošla spolu se dvěma vedlejšími strukturami transformací s cílem vytvořit „rodinnou svatyni“, která by byla vhodná pro společná setkávání a odpočinek od městského shonu.

„Hlavní ambicí majitele pozemku bylo vytvořit místo, které by mohli sdílet jeho příbuzní, případně jejich hosté, kteří si chtějí odpočinout od města,“ vysvětlili designéři Studia Guma. „Je to místo, které se jim stalo rodinným útočištěm, a kde se jeho obyvatelé mohou propojit s přírodou. Je to prostor pro setkávání s blízkými, zachovávající atmosféru klidu a soukromí. Architektonický zážitek, který spojuje modernu s venkovským ovzduším a historií statku," dodávají architekti.

Při rekonstrukci se Studio Guma zaměřilo na zachování původní kamenné a dřevěné konstrukce statku, čímž se snažilo zachovat odkaz na venkovskou historii tohoto místa. Důraz je kladen na jemné kontrasty mezi tradičními prvky a moderními materiály, jako je beton a ocel.

„Kuchyně a jídelna, které se nacházejí v bývalé kůlně, slouží jako centrální obytný prostor, kde se protínají různé proudy a nabízí výhledy do vnitřních i venkovních prostor,“ vysvětlují architekti ze Studia Guma. Tento prostor v létě splývá s venkovním prostředím a nabízí místo pro setkávání a relaxaci, zatímco v zimě majitelům poskytuje útulné rodinné hnízdo.

Dům dále zahrnuje obývací pokoj s krbem a mezaninový čtecí prostor v místě bývalé stáje, který čtenářům poskytuje intimnější a soukromější umístění. Nové prvky, jako jsou betonové parapety a ocelové rámy, respektují původní strukturu budovy a přinášejí do interiéru moderní vzhled.

„Jako hlavní materiály našeho zásahu jsme zvolili beton, ocel a lakovaný hliník," vysvětlují architekti ze Studia Guma. „Jejich textury jemně kontrastují s minerální esencí původní struktury, zatímco jejich barevné tóny se snaží harmonizovat se stávající barevnou paletou." Tento projekt představuje vkusné spojení moderního designu s venkovskou atmosférou, která majitelům poskytuje jedinečný a pohodlný prostor pro rodinná setkávání a odpočinek.


Text: Alena Malá

Foto: Maxime Delvaux

Mohlo by vás zajímat