Coworking v Česku

Zatímco v západních zemích se coworking rozvíjí už více než 30 let, v Česku se tento fenomén výrazněji rozrůstá až v poslední dekádě. I za tu dobu se zde však vytvořila bohatá nabídka nejrůznějších center, která pružně reagují na potřeby pracovního trhu. Co aktuálně český coworking nabízí? A jaký má potenciál do budoucna? 

Jak šel čas s českým coworkingem

Kde vlastně stojí začátek českého coworkingu? Oficiálně se tento fenomén v tuzemsku začal rozvíjet po roce 2010. Reálně zde však koncept sdílených pracovních prostor fungoval již dříve. „Jen se to nejmenovalo co-working, ale servisované kanceláře,“ přibližuje Jana Vlková, vedoucí oddělení Workplace Advisory a Office Agency ve společnosti Colliers poskytující služby v oblasti realit a investic.

Vůbec první coworkingové centrum se v Česku otevřelo v roce 2010. Průkopníky zde byli Zdeněk Rudolský, Jakub Mareš, Petr Vítek a Petr Baš, kteří po vzoru zahraničního konceptu založili první českou pobočku Impact Hubu v pražském Smíchově.

Hráčů na tomto trhu i jednotlivých poboček poté začalo přibývat. Zdá se, jako by Česko chtělo vývoj na západě dohnat, neboť růst byl opravdu rychlý. Od prvního coworkingu neuplynulo ani 20 let a v Praze už se sdílené kanceláře rozkládaly na ploše 75 tisíc metrů čtverečních, jak vyplývá z analýzy realitní společnosti Savills. K Praze se navíc postupně přidávaly i projekty v dalších českých městech, a coworking se tak začal stávat trendem. Pojďme se nyní podívat na ty nejzajímavější počiny, které český trh aktuálně nabízí.

Praha, Mekka českého coworkingu

Coworking je ze své podstaty výsadou větších měst, a není tak žádným překvapením, že v Česku si nejvíc příznivců tento koncept našel právě v Praze. Jedním z předních hráčů na tomto poli je společnost Scott.Weber Workspace. Se svými čtrnácti pražskými pobočkami se řadí mezi největší provozovatele sdílených pracovních prostor v Česku. A s expanzí firma rozhodně neustává. V letošním roce otevřela své nejnovější coworkingové centrum nacházející se v pražském DOCKu. „Toto centrum je vybudované plně v souladu s naší misí vyjádřenou mottem „Live your workday“. Naším cílem je změnit způsob, jakým lidé vnímají svůj pracovní den – aby práce a prostředí okolo nebyly jen o efektivitě, ale aby každý den naši členové mohli i díky nám prožívat naplno,“ popisuje zakladatel a vedoucí společnosti Scott.Weber Workspace Adam Zvada.

Výhradně na metropoli zatím soustředí svou pozornost také společnost WorkLounge, která zde provozuje všech pět svých českých poboček. „Naše zaměření na Prahu vychází z toho, že je to ekonomické a kulturní srdce České republiky s největším potenciálem pro růst a rozvoj coworkingového trhu. Praha má vysokou koncentraci podnikatelů, firem a profesionálů, kteří hledají flexibilní a inovativní pracovní prostředí,“ shrnuje důvody zakladatel a ředitel WorkLounge Lubomír Šilhavý. K již zmíněným pěti prostorům pak WorkLounge v blízké době plánuje otevřít v Praze další tři coworkingová centra, konkrétně na Pankráci, Žižkově a v Dejvicích.

Kromě velkých hráčů lze však v Praze najít také celou řadu menších projektů. Za pozornost stojí třeba Opero sídlící v samotném srdci metropole, na Praze 1. Kromě několika typů kanceláří a zasedacích místností nabízí také terasu či kavárnu. Ještě větší propojení dobré kávy a práce nabízí pražský podnik Coffice. Zatímco během dne funguje jako kavárna s možností coworkingu, večer se promění v bar, kde se pořádají různé koncerty, jamy a další kulturní akce. A do třetice z lokálních projektů zmiňme ještě třeba Pracovnu na pražském Žižkově. Coworking, caffe bar či vybavená studia na tvorbu podcastů nebo fotografování – to vše Pracovna nabízí. 

Regionální trh ještě není nasycen

Zatímco v Praze je nabídka coworkingu skutečně bohatá, v jiných částech republiky už to tak úplně neplatí. Tento fakt není žádným překvapením – provozovatelé sdílených pracovních prostor své síly logicky soustředí tam, kde je po nich největší hlad. V poslední době se však ukazuje, že místní poptávka už je poměrně dobře nasycená a daleko větší potenciál tkví právě v regionech. „V Brně, Ostravě a v podstatě ve všech krajských městech tato forma kanceláří citelně chybí. A tam vidíme možnost budoucího rozvoje co-workingu v Čechách,“ říká Jana Vlková ze společnosti Colliers. 

Jedním z významných provozovatelů, kteří své působení rozprostírají do dalších měst, je již zmíněný ImpactHub. Konkrétně lze pobočky tohoto coworkingu najít kromě Prahy také v Brně a Ostravě. Důkazem, že Morava nezůstává pozadu, je i fakt, že právě brněnský ImpactHub byl v době svého vzniku, tedy v roce 2018, vůbec největší pobočkou v celé Evropě.

Poptávku po coworkingových centrech v regionech větří také další velcí hráči. Do již zmíněných moravských metropolí se chce v budoucnu rozrůst třeba Scott.Weber Workspace. „Naším plánem je další kontrolovaná expanze s cílem obsadit více než 50 % trhu se servisovanými kancelářemi a coworkingovými centry, přičemž pronajímatelná plocha se rozroste na přibližně 70 000 metrů čtverečních. V rámci této expanze také vstoupíme do regionů, postupně otevřeme centra v Brně a Ostravě,“ poodhaluje své budoucí plány Adam Zvada.

A podobným směrem smýšlí i ve WorkLounge. „Plánujeme v budoucnu expanzi do dalších českých měst i zahraničí, kde vidíme potenciál pro růst a rozvoj coworkingových prostorů. Rozšiřování našich služeb mimo Prahu nám umožní dosáhnout širšího spektra klientů a podpořit různorodý ekosystém podnikání v České republice,“ vysvětluje Lubomír Šilhavý.

Coworking jako benefit developerských projektů

Na poptávku po sdílených kancelářích reagují i mnozí developeři. Nároky lidí se mění a v dnešní době velké konkurence je potřeba na nové potřeby a požadavky pružně reagovat. Řadí se sem také nabídka možnosti využít coworkingové prostory. Příkladem, jak lze tuto službu efektivně začlenit do svého portfolia, je projekt Fleksi od developerské společnosti Passerinvest Group. Coworkingové prostory se firma rozhodla vybudovat ve svém multifunkčním areálu Brumlovka zahrnujícím administrativní i rezidenční objekty.

„Sdílené kanceláře tu s námi již nějaký ten pátek jsou a my naznali, že při velikosti Brumlovky jsou a budou dalším doplněním šíře služeb, které našim stávajícím i budoucím klientům poskytujeme,“ přibližuje ředitel rozvoje a obchodu společnosti Eduard Forejt a dodává: „Je to další článek neuvěřitelně rozvinutého prostředí Brumlovky, doplňující a zároveň těžící z námi zbudované a spravované lokality plné služeb, sportu, eventů, parků či zelených teras.“

Důraz na kvalitu služeb je zásadní

Stejně tak jako ve všech jiných oblastech, i v coworkingu existuje široká škála typů, od levných coworkingů poskytujících jen ty základní služby až po nadstandardně vybavená centra nabízející celou řadu benefitů. Své příznivce si bezesporu najdou obě tyto skupiny. V poslední době se však ukazuje, že čím dál větší zájem je právě i o luxusnější prostory, které nabízejí víc než jen kancelářský stůl a wifi připojení.

Jedním z coworkingů, který nabízí velkorysé prostory s veškerými službami pro ty nejnáročnější zákazníky, je pražský Palac Ara od společnosti Zenwork. Nové návštěvníky již na první pohled zaujme funkcionalistická budova ze 30. let, kterou ocení všichni milovníci designu a architektury. Neméně zajímavý je však také samotný prostor uvnitř. „Díky designu budovy mají všechny naše kanceláře široký sloupový rastr a velká otevíratelná okna poskytující spoustu světla a čerstvého vzduchu. Jo, a také máme dvě terasy s nádherným výhledem na Petřín, Pražský hrad a pražské Staré Město,“ vypočítává přednosti Palace Ara ředitel společnosti Zenwork Ryan Wray. 

Pro lidi je zkrátka čím dál zásadnější, jak se budou při práci cítit. Aspekty, jako jsou dobrá prosvětlenost či velikost prostoru, tak hrají při výběru podstatnou roli. Své o tom ví i ve společnosti Passerinvest Group, kde se právě v tomto duchu snažili své prostory navrhnout. „Neděláme ústupky v kvalitě prostředí pro uživatele, a tak funkční design, extrémní požadavky na kvalitu a objem vzduchu pro uživatele, nebo striktní dodržování hygienických norem dělá z Fleksi vzdušné a příjemné prostory, kde se lidi nemačkají jeden na druhém,“ popisuje filozofii firmy Eduard Forejt.

Nejen vzhled je však tím, co dnešní klienti od coworkingů očekávají. Neméně zásadní jsou také doplňkové služby. Dávno už neplatí, že stačí stůl, židle a připojení k internetu. Trendem je v dnešní době nabízet také další služby a benefity, ať už se jedná o sportovní vyžití, kulturní nabídku či třeba možnosti stravování. „Centrum DOCK nabízí tři plně vybavené kuchyně s pečlivě vybranými nápoji a snacky. Hlavní kuchyně je vybavena čtyřmi kuchyňskými ostrovy, jak jsou lidé zvyklí například ze školy vaření, což umožňuje našim klientům připravit širokou škálu pokrmů s použitím čerstvých ingrediencí přímo z naší vlastní zahrádky, kde najdou například bazalku, mátu, šafrán, petržel či tymián,“ popisuje praxi svého nejnovějšího coworkingového centra v DOCKu Adam Zvada ze společnosti Scott.Weber Workspace.  

Fantazii se však meze nekladou a mnohá centra tak nabízejí i služby, které byste ve spojení se sdílenými pracovními prostory nejspíš nečekali. Ryan Wray zmiňuje třeba pravidelné pondělní snídaně v komunitní zóně na střeše, personalizovanou IT podporu, workshopy nebo tréninky jógy a crossfit. „Až přijde jarní sezona, plánujeme založit běžecký klub, jsme jen pár set metrů od břehu řeky, takže máme úžasné možnosti pro běhání,“ dodává. 

A na závěr zmiňme ještě jeden aspekt, na který se provozovatelé coworkingů zaměřují a který je pro mnohé klienty zásadní. Je jím příjemná atmosféra, přátelská komunita lidí a inspirativní prostředí, které zkrátka ve své domácí pracovně nezískáte. „Každý coworking prostor poskytuje unikátní komunitní prostředí, které podporuje networking, vzájemnou spolupráci a vznik nových obchodních příležitostí,“ popisuje přednosti center WorkLounge Lubomír Šilhavý.

Text: Helena Havranová

Foto: Scott.Weber, WorkLounge, Fleksi, Zenwork, Impact Hub