V srdci Londýna, vedle Borough Marketu, se nachází Cafe François – francouzská restaurace, která spojuje tradiční prvky pařížských bister s moderními vlivy z celého světa. Tento podnik, který je sestrou Maison François ve Westminsteru, se nachází v tradičním londýnském železničním oblouku obloženém neomítnutým cihlovým zdivem. Design restaurace, za kterým stojí restauratér François O'Neill a jeho tým, je inspirován francouzskými gastronomickými základy, které jsou reinterpretovány pomocí globálních kulinářských vlivů. Tento hybridní přístup se odráží i v interiéru.
Design restaurace, za kterým stojí restauratér François O'Neill a jeho tým, je inspirován francouzskými gastronomickými základy, které jsou reinterpretovány pomocí globálních kulinářských vlivů. Tento hybridní přístup se odráží i v interiéru.
Po vstupu do restaurace hosty přivítá mozaiková podlaha z malých šedých, oranžových a černých dlaždic, které se vlní napříč prostorem, a vytvářejí tak příjemnou atmosféru. „Podlaha byla navržena tak, aby nastavila tón a hostům poskytla vřelé přivítání v brasserii,“ říká O'Neill. „Vždy nás přitahovaly velké brasserie pro jejich kosmopolitní sofistikovanost a filozofii vytváření prostoru pro celodenní stravování,“ dodává.
Při procházení restaurací hosté míjejí otevřenou kuchyni, která je charakteristická průmyslovým nerezovým ocelovým vybavením, a vstupují do hlavní jídelny, kterou osvětlují okna ve stylu Crittal sahající od podlahy ke stropu. Interiér je zařízen na míru navrženým nábytkem, který kontrastuje s tradičními prvky. Starožitné židle z ohýbaného dřeva a stoly z mahagonu s vkládanými ratanovými detaily připomínají atmosféru tradičních pařížských restaurací, zatímco geometrické dřevěné lavice s integrovanými kovovými háčky na kabáty dodávají prostoru moderní nádech.
„Náš design lavic byl inspirován veřejnými dopravními sedadly, které najdete v newyorském nebo moskevském metru, a stoly jsme navrhli podle restaurace Terminus Nord, což je velká pařížská gastronomická ikona,“ vysvětluje O'Neill. „Všechny tyto prvky mají na paměti ducha kavárenské kultury – rychlou obsluhu, neformální styl, ale s vysoce sofistikovaným základem.“
K restauraci patří i kovové, perforované ocelové schodiště, které vede do horního patra, kde se nachází menší jídelní prostor zakrytý klenutou střechou. Stejně jako v přízemí je i zde nábytek stejný a centrální skříň na sklenice z kovu a skla dodává interiéru eleganci.
Toalety jsou přístupné skrze labyrintovou chodbu, na jejíž stranách jsou skleněné regály plné hrnců a talířů. Samotné toalety jsou obloženy mozaikovými dlaždicemi až od podlahy ke stropu a zdobí je zakřivené stěny a kulatá zrcadla.
„Detaily, jako jsou hodiny u vchodu a na toaletách, odkazují na tradiční myšlenku, že brasserie bývaly restauracemi na stanicích, kde čas měl svou roli při cestování a dojíždění do města,“ dodává O'Neill.
Cafe François je oblíbeným místem, ve kterém se setkávají známé prvky francouzské kavárenské kultury s novými, svěžími vlivy, což vytváří prostor, který je zároveň pohodlně rozpoznatelný a fascinujícím způsobem odlišný.