Bruselská Fosbury & Sons

v prefabrikované administrativní budově

Designové studio Going East přepracovalo v Bruselu charakteristickou betonovou administrativní budovu ze 70. let 20. století od belgického architekta Constantina Brodzkiho pro místního provozovatele coworkingových kanceláří, společnost Fosbury & Sons.

Rekonstrukce někdejšího sídla cementářské společnosti CBR s výraznou fasádou a 756 oválnými okny v zakřivených, prefabrikovaných betonových panelech, se zaměřila na to, aby interiér působil spíše jako hotel nebo domov než jako kanceláře. Z dispozice byly odstraněny chodby a vytvořilo se více otevřených prostor.

Jeden z nejinovativnějších belgických architektů 20. století, Constantin Brodzki, který se do Belgie přestěhoval před druhou světovou válkou, navrhl původní interiér budovy ve spolupráci s belgickým interiérovým architektem a designérem nábytku Julesem Wabbesem. Fosbury & Sons pověřila místní studio Going East, aby tyto vnitřní prostory překonfigurovala.

Některé původní prvky byly zachovány, v rámci návrhu ale vznikla řada nových, na zakázku vyrobených kusů, včetně mramorových stolů, svítidel a dřevěného nábytku.

,,Výzvou bylo udělat každé patro jedinečným,"

říká spoluzakladatel Going East Michiel Mertens.

Coworking Fosbury & Sons svým nájemníkům poskytuje v přízemí budovy otevřenou vstupní halu a bar, v dalších patrech pak 15 zasedacích místností, auditorium pro 75 lidí, soukromé i sdílené kancelářské prostory a řadu dalších sdílených místností. Bar v 8. patře nabízí krásný výhled na nedaleký Sonian Forest.


Text: Dana Hradecká

Foto: Fosbury & Sons

Mohlo by vás zajímat