Belgický minimalismus s doškovou střechou a solárním hřebenem

Belgické studio Britsom Philips pro rodinu navrhlo projekt s názvem Villa VD, dřevem obloženou přístavbu malého venkovského domu ve Flandrech s minimalistickými, světlými obytnými prostory.

Rozšířený dům, který se nachází na lesní mýtině v belgické vesnici Waasmunster, byl obložen dřevěnými prkny a zakončen doškovou střechou, přičemž obojí bylo vybráno tak, že postupně zvětrává a splyne s okolím. "Stávající dům byl buržoazní interpretací venkovského života, stejně jako styl v osmdesátých letech," řekla Sofie Philipsová, spoluzakladatelka Britsom Philips. "Rekonverze má za cíl převést tento venkovský aspekt do designu orientovaného na krajinu otevřením fasád do okolní zahrady," dodala.

Britsom Philips zachoval jádro stávajícího domu, použil jej k umístění schodiště, koupelen a užitných prostor a poté jej rozšířil o dvojité vysoké štítové formy ve všech směrech, které vytvářejí půdorys kříže.

Nejdelší část budovy, která se rozkládá směrem na jih, dává místo pro velkou kuchyň a jídelní prostor organizovaný kolem kamenného ostrova a snídaňového baru.

Na západě je obývací pokoj u krbu zabudovaného ve zdi a na východě je garáž a úschovna kol zakončená skrytými dveřmi. Obývací i jídelní část se díky použití celoskleněnému vyplnění štítů s minimálními rámy snaží navázat užší spojení s okolními lesy. Skleněné dveře zajišťují vstup na terasu, která vede po obvodu domu. „Otevřením domu do čtyř stran vzniká půdorys ve tvaru kříže s novým zónováním na pozemku, ale také novými vnitřními vztahy v domě,“ vysvětluje Sofie.

"Napětí mezi novými moderními pokoji s dřevěnými stropy na jedné straně a původními pokoji s plochými, malovanými stropy na straně druhé dává celému domu novou dynamiku," doplňuje. V horním patře je umístěna ložnice do středu domu a je prosvětlená světlíky v doškové střeše.

Bílé interiéry domu kontrastují s tmavým dřevěným obložením na vysokých stropech a veškeré úložné prostory byly zabudovány do vnějších stěn, aby zůstaly obytné prostory minimální a otevřené. Dům byl také navržen tak, aby byl díky vytápění zajišťovanému geotermálním tepelným čerpadlem a solárním panelům na hřebenu jeho doškové střechy energeticky efektivní a šetrný k životnímu prostředí.


Text: Dana Hradecká

Foto: Britsom Philips

Mohlo by vás zajímat