Rodinný dům STODOLA v Kutné Hoře

Při návrhu tohoto domu sehrálo klíčovou roli jeho prostředí. Dům je umístěn na půdorysu bývalé kamenné stodoly, jejíž statický stav nedovolil zachování. Nová stavba, se sedlovou střechou orientovanou stejně jako původní stodola, využívá dramatický terén a orientaci ke světovým stranám. Vykopaný terén byl použit k navýšení plochy zahrady, která nyní nabízí lepší výhled na rybník.

Při návrhu tohoto domu hrálo největší roli prostředí. Ulice leží blízko historického centra Kutné Hory, v údolí říčky Vrchlice. Přes ulici je rybník Haering (pojmenovaný podle majitelů, kteří se o něj několik generací starají), kde je možné spatřit volavky, čápy a někdy i labutě. Celé údolí je plné zeleně. Vlahé podvečery jsou naplněny kuňkáním žab a zpěvem ptáků. Občas je slyšet klepání strakapoudů. Jednou jsem nad hladinou Vrchlice zahlédl i ledňáčka.

Dům je umístěn v půdoryse bývalé kamenné stodoly, jejíž statický stav nedovolil ji zachovat. Hmotově je dům obdobný jako původní stodola, také se sedlovou střechou orientovanou stejným způsobem. Dům využívá dramatického terénu a orientace ke světovým stranám. Vykopaný terén pro zahloubení domu byl použit pro navýšení plochy zahrady, ze které se tak nabízí lepší pohled na rybník.

Vstup z terénu je možný jak do přízemí, tak do patra. V suterénu je díky bazilikálnímu osvětlení možné umístění našeho architektonického ateliéru (www.architekt-hladik.cz). Zalomení pro tato okna vytváří v obývacím pokoji lavici. Štít směřuje jihovýchodním směrem a skýtá úchvatný výhled na výše zmíněný rybník. Dům je postaven z voštinových cihel, které nabízejí kromě energetické úspornosti i akumulační komfort.  Jihozápadní stěna je opatřena dřevěnými lamelami z tepelně upraveného borového dřeva. Lamely jsou pevné a jsou naklopeny tak, aby v letních měsících bránily přímým slunečním paprskům a nedocházelo tak k přehřívání interiéru. Naopak v chladnějších měsících, kdy je slunce nízko se jeho světlo a teplo dostává mezi lamelami dovnitř a teplé tóny dřeva příjemně prohřívají místnosti za okny. Posuvné okenice jihovýchodního štítu umožňují regulovat sluneční světlo a teplo dle aktuální potřeby. Kromě praktické funkce dodávají lamely a okenice domu jemnost a měkkost.

Kompaktní tvar domu, jeho zasazení do svahu a aktivní využívání slunečního světla pomáhají snížení energetické náročnosti na minimum. Rozmístění dispozic je jednoduché a účelné. Dešťová voda je jímána a využita pro zalévání zahrady, která je díky nadšení a citu mé ženy plná ovocných stromů, bylin plných vůní a květů, které dotvářejí náš domov.

Bližší informace naleznete na: architekt-hladik.cz/