Metropole u nohou: Nad skálou Barrandov

Dva rezidenční domy obklopené zelení. Rezidence Nad skálou od společnosti Metrostav Development nabízí moderní bydlení pro všechny, kdo touží být na dosah přírodě. Dvě samostatné budovy tvoří dokonalý obytný celek uprostřed zeleně tam, kde začíná Prokopské a Dalejské údolí. Do školy a školky blízko, stejně jako do bazénu, fitka nebo restaurace. Díky své poloze nad barrandovskou skálou je tento rezidenční projekt skvělým prostředím pro život ve městě, přitom kousek stranou od městského ruchu. Svým rezidentům přináší moderní bydlení jen kousek od centra a s jedinečným výhledem na město. V okolí objevíte spoustu míst, kde posedět, najíst se nebo si protáhnout tělo, ale také spoustu vyžití pro děti. 127 moderních bytů s možností garážových stání, vše pouhých 10 minut od centra.


MiDO Harfa 

Bytový dům vyplní proluku mezi ulicemi Drahobejlova a Ocelářská v Praze 9. MiDO se nachází na ideálním místě – na předělu Libně a Vysočan. V posledních letech dochází k přeměně této městské části a z původně průmyslové zástavby se rodí atraktivní rezidenční čtvrť, kde najdete vše potřebné. V okolí nechybí nákupní centrum, restaurace, park ani sportoviště. MiDO v sobě ukrývá unikátní zelený vnitroblok, který nabízí dostatek soukromí a bezpečí pro odpočinek po dlouhém dni. Kdo hledá moderní městské bydlení jen kousek od centra a prostor k relaxu i k životu, ten se tady bude cítit jako doma. V rezidenci od společnosti Metrostav Development najdete 150 moderních bytů, včetně mezonetů.


Rezidence Čakovice: I. etapa

V malebných Čakovicích v Praze 9 vznikne přibližně 520 moderních bytů v 9 bytových domech, které budou postupně vybudovány v několika etapách. První etapa projektu – sekce D s 80 byty vstupuje právě do prodeje. Projekt se citlivě začlení do tradiční čakovické zástavby a nabídne klidné a příjemné bydlení. Byty budou o dispozici v různých velikostech, od 1+kk až po 4+kk, dle vašich potřeb. Lokalita je atraktivní a disponuje veškerou občanskou vybaveností, včetně škol, školek a restaurací, a navíc se můžete těšit na blízkost zámku Čakovice. Nové uličky se stromořadími navážou na stávající ulice, a tak se nové novostavby organicky propojí se současnou zástavbou. Připojte se k této exkluzivní příležitosti a získejte bydlení s vysokými standardy od společnosti Sekyra Group.


Brownfield Vlněna je ve finální fázi

Brněnský brownfield Vlněna, který v roce 2007 zakoupila společnost CTP, se nyní dostává do finální fáze. V letošním roce největší vlastník kanceláří v Brně (27% podíl na brněnském kancelářském trhu), developer CTP, dokončí jednu z nejmodernějších kancelářských budov ve střední Evropě – budovu I. Zároveň letos zahájil výstavbu tří budov s označením KXY, které nabídnou další kancelářské prostory, 255 bytů a plavecký bazén o délce 25 m. Developer proměnil bývalý zanedbaný areál v moderní multifunkční čtvrť propojující pracovní i osobní život Brňanů.


Do dvou let si každý čtvrtý Čech bude vyrábět energii sám

Průzkum, který pro Komerční banku vypracovala agentura NMS, ukázal, že se čím dál tím více lidí vydává cestou energetické nezávislosti a udržitelnosti. V současnosti vlastní nějaké zařízení na výrobu elektrické energie 12 % lidí a dalších 15 % takové zařízení plánuje do dvou let. Z průzkumu dále vyplývá, že kompletní nebo částečné zateplení má momentálně 63 % lidí a dalších 27 % do zateplování plánuje investovat do dvou let. I zateplení ovšem nejčastěji brání cena nebo komplikované získávání dotací. Lidé proto nejčastěji financují energeticky úsporná zařízení z vlastních úspor, což ovšem může být finančně náročné. Z tohoto důvodu se lidé obracejí na dodavatele ve svém nejbližším okolí a vybírají nejprve podle ceny, až poté podle kvality.


Recyklovaný stavební materiál využívá 78 procent firem, hlavně z finančních důvodů

Recyklovaný materiál využívá u nové výstavby 78 procent českých stavebních firem. Důvodem je jak nižší ekologická zátěž na životní prostředí, tak také možnost ušetřit. Přesto jsou podle názoru ředitelů stavebních společností největší překážkou ekologických opatření vysoké náklady na výzkum a výrobu. Nejčastěji jsou firmy schopné recyklovaný materiál použít do jedné pětiny celého projektu. Vyplývá to z analýzy českého stavebnictví, kterou zpracovala analytická společnost CEEC Research za účasti 130 největších českých stavebních společností.


Česko zaostává v renovacích budov. Zrychlit ale musí celá EU, jinak uhlíkové neutrality v roce 2050 nedosáhne

Podle studie EU Buildings Climate Tracker státy EU svoje budovy nerenovují dostatečně rychle, aby dosáhly klimatické neutrality do roku 2050. Zaostávají i v plnění klimatických cílů pro rok 2030. Nejhůře jsou na tom země střední a východní Evropy včetně Česka. Aby přispěly ke splnění klimatických cílů pro rok 2050 a zároveň ochránily své obyvatele před vysokými cenami energie, musí zrychlit tempo kvalitních renovací budov do energeticky úsporného standardu dvakrát až třikrát. I prostřednictvím dostatečně ambiciózního nastavení směrnice o energetické náročnosti budov.


Do méně známých lokalit cestuje čtvrtina Čechů, další třetina to letos plánuje

Vyplývá to z průzkumu státní agentury CzechTourism, kterého se v loňském roce zúčastnilo více než tisíc respondentů. To, že lidé volí méně známé destinace či se k tomu chystají, je podle agentury dobrá zpráva, protože se tak zabraňuje přetlaku turistů v jiných lokalitách. Za udržitelné cestování, tedy například ekologičtější ubytování a dopravu či větší podporu lokálních podnikatelů, je podle průzkumu ochotna si připlatit třetina Čechů, nejčastěji jsou to mladí lidé do 24 let. V udržitelném cestování však polovině respondentů brání samotná destinace a její nedostatečná infrastruktura. Časovou náročnost jako důvod uvedlo 58 procent Čechů a pro pětinu z nich jsou překážkou peníze.