Vítěz miliardové zakázky v Ostravě je znám

Ostrava vybírala zhotovitele druhé fáze projektu rekonstrukce Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu. Vystavět tuto unikátní stavbu chtělo pět zájemců, nabídkové ceny se pohybovaly v rozsahu od 2,798 miliard do 3,69 miliardy korun. Hodnotící komise po analýze všech předložených materiálů doporučila radě města zhotovitele Sdružení pro koncertní halu, jehož společníky jsou společnosti IMOS Brno a. s. a IPS Třinec a. s., které nabídlo nejnižší nabídkovou cenu za splnění veřejné zakázky, a to ve výši 2,798 miliard korun.

„Financování stavby proběhne s pomocí grantu Evropské komise, úvěru Evropské investiční banky, dotací Ministerstva kultury ČR i Moravskoslezského kraje,“ konstatoval Jan Dohnal.

První fáze projektu, která obsáhla přípravu území, byla zahájena vloni a dokončena bude v polovině roku 2024. Práce nezbytné pro druhou fázi obsáhly například výstavbu vodohospodářských objektů, geotermálních vrtů, přeložek a přípojek inženýrských sítí, jako například plynovod, kanalizace a sítí vysokého i nízkého napětí či demolici nefunkčního amfiteátru, včetně odstranění základových konstrukcí.

Nový komplex nabídne kulturní, hudební, produkční i vzdělávací zázemí a současně bude sídlem orchestru Janáčkovy filharmonie Ostrava. Autoři návrhu nezapomněli na špičkové nahrávací studio, restaurace, kavárny i salónky. Projekt byl v roce 2021 prestižním americkým magazínem Architizer zařazen mezi deset nejočekávanějších staveb světa.

Autorem návrhu je přední americký architekt Steven Holl se svým studiem Steven Holl Architects z New Yorku ve spolupráci s pražským studiem Architecture Acts.


Zdroj: Magistrát města Ostrava, Gabriela Pokorná

Vizualizace: Steven Holl Architects, Architecture Acts

Mohlo by vás zajímat