Přestavba bývalých městských jatek v Ostravě ve finále

Projekt usiluje o zisk Ceny EU za současnou architekturu – Ceny Miese van der Rohe, která je udělována jednou za dva roky. Po lednovém postupu do užšího nominačního výběru se nyní probojoval mezi finálovou pětku. Žádná česká stavba tohoto úspěchu v minulosti nedosáhla. Přestavba historických městských jatek zahrnuje léta 2020–2022. Projekt polského studia KWK Promes nese prvky tzv. moving architecture. Prostřednictvím jedinečných otočných stěn se mění samotné prostorové vnímání interiérů.

„Postup mezi finalisty je událostí se značným mezinárodním přesahem. Neexistuje jiná tuzemská stavba, která by se do dnešních dnů objevila třeba jen v užším výběru ceny, natož pak v jejím finále.“ poznamenal ostravský primátor Jan Dohnal.

Famózní úspěch zvýšil také návštěvnost galerie PLATO, která v objektu bývalých jatek sídlí. Mezinárodní výstava s názvem „Uprchlá, našel skrýš, stále uniká“ proto byla prodloužena o celý týden a navštívilo ji přes 8000 zájemců včetně 7 porotců celé soutěže Ti se setkali s autorem návrhu projektu, Robertem Konieczným a jeho týmem, ředitelem městské galerie PLATO Markem Pokorným, primátorem a zástupci města Ostravy.


Text: Gabriela Pokorná

Foto: Lukáš Kaboň, Jan Vlček, Matěj Doležel

Mohlo by vás zajímat