Planeta Praha v CAMPu:

Proč mají ježci rádi vajgly?

Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí. Expozice v Centru architektury a městského plánování (CAMP) pozoruje město „očima“ rostlin a živočichů a prezentuje fakta, která mohou být pro mnohé návštěvníky překvapivá. Jak vnímají chodníky, pukliny v omítce, nádražní peróny nebo pouliční lampy? Proč ježci a další zvířata žvýkají nedopalky od cigaret a roztírají se je po celém těle? Nejen na tyto otázky odpovídá výstava, kterou připravil CAMP ve spolupráci s tvůrci dokumentárního filmu a knihy Planeta Praha.

Razantní změnou prošlo atrium, které se stalo apokalyptickou džunglí. Jak by Praha vypadala, kdyby lidé z města náhle zmizeli? Na tuto otázku odpovídá instalace ve virtuální realitě – v zatopeném metru se množí ryby, v centru bují hustý dubový les, ve kterém se mezi ruinami budov prohání stáda divokých prasat. I takhle může vypadat Praha za sto let.

„Výstava ukazuje, že lidé a příroda nemusí být vždy ve vzájemném konfliktu a že lze navrhovat město, které nabídne přirozená obydlí pro živočichy,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje. „Již tradičně jsme výstavu rozšířili o doprovodný program pro děti i dospělé,“ dodává Štěpán Bärtl, vedoucí CAMPu.

Spolehlivými průvodci „džunglí“ velkoměsta jsou odborní poradci, bez kterých by expozice nemohla vzniknout.

Výstava je v CAMPu k vidění od 21. března do 1. září.


Text: IPR Praha

Foto: IPR Praha, J. Malý

Mohlo by vás zajímat