Keiji Ashizawa Design a Norm Architects:

Poctivý Trunk Hotel v Tokiu

Tokijský hotel Trunk Yoyogi Park, který je společným dílem japonského studia Keiji Ashizawa Design a dánské firmy Norm Architects, na první pohled upoutává pozornost svou fasádou z odhaleného surového betonu. Tato sedmipodlažní budova, která svým hostům slouží jako minimalistická oáza klidu uprostřed města, kombinuje prvky tradiční japonské a moderní evropské architektury.

„Hotel vytváří prostor k tomu, aby si hosté rozšířili své obzory a dozvěděli se něco nového nejen o sobě, ale i o světě kolem sebe.

Když si například koupíte láhev minerální vody a podíváte se na zadní štítek, zjistíte, že část výtěžku půjde na aktivity na ochranu lesů v Tokiu.“

Kreativní ředitel hotelové skupiny Trunk Masayuki Kinoshita popisuje design tohoto butikového hotelu jako koncept „urban recharge“. Cílem bylo vyvážit protichůdné prvky, spojit tradici s modernou a propojit přírodu s městem.

Fasádu tvoří texturované betonové kamenivo, přerušované ocelovými balkony, nabízejícími pohled na koruny stromů parku Yoyogi. Interiér, který se otevírá měděným vchodem, je dílem Keiji Ashizawa Design a Norm Architects. Dvacet pokojů pro hosty a pět apartmá bylo zařízeno s použitím materiálů v barevné paletě tlumených odstínů, s podlahami z tvrdého dřeva a s jemnými koberci inspirovanými tradiční japonskou architekturou.

Ratanové příčky vymezují prostory, které se otevírají na balkony se šikmými stropy a přivádějí do místností sluneční světlo. Jak říká Jonas Bjerre-Poulsen, spoluzakladatel Norm Architects: ,,Byla to pro nás zajímavá cesta k nalezení správné rovnováhy mezi prostorem, který je uvolněný a zároveň pulzující."

Pokojům dominují židle s papírovými výplety, závěsná světla washi a umělecká díla, která s okolím tvoří harmonii. V přízemí hostům poskytuje pohodlí dubové sezení navržené Norm Architects pro Karimoku, a to i v restauraci s nápadnou pecí na pizzu potaženou mědí.

Celkový zážitek je podtržen pozorností k detailu, kterou zdůrazňuje Keiji Ashizawa Design: ,,Je to velmi jedinečný a potěšující zážitek, kde architektura, interiér, nábytek a detaily vytvářejí prostor se silným smyslem pro jednotu."

Pískovaná betonová podlaha je kombinována s tenkými modrozelenými dlaždicemi vytvářejícími efektní bazén s výhledem na park. Po setmění lze na terase využít ohniště, které vytvoří uklidňující kontrast k jasnému panorámatu Tokia.