Palmy, trezor a opera

Majestátnost pražské banky z 19. století ožívá v hotelu NH Collection Prague Carlo IV

Budova pětihvězdičkového hotelu byla původně postavena jako velkolepé sídlo první zemské hypoteční banky, později byla přestavěna na luxusní hotel, který nabízí služby včetně oceňovaného spa, koktejlového baru v novorenesančním lobby, restaurace s celodenním provozem nebo baru v původním bankovním trezoru. V historii měly prostory i svou temnou kapitolu – během komunistického režimu byla budova sídlem Ředitelství mezinárodní poštovní přepravy, kde se cenzurovala pošta. 

Novorenesanční palác, kde se NH Collection Prague Carlo IV nachází, byl postaven v roce 1890 podle plánů slavného vídeňského architekta Achille Wolfa jako sídlo První zemské Hypoteční banky Království českého. Novorenesanční fasáda hotelu připomíná architekturu Národního divadla a Národního muzea. Je zdobena kovovými reliéfy, které představují české mince deseti staletí. Štít výrazného trojdílného okna je korunován heraldickým lvem, znakem Českého království a na římsách jsou sochy symbolizující Práci, Půdu, Kapitál a Výnos.

Místo je národní kulturní památkou a jako luxusní hotel se otevřelo prvně hostům na podzim roku 2003. Na prvotní přestavbě se podíleli italští architekti v čele s Mauriziem Papirim a Adamem D Tihany společně s českou společností DAM.architekti. Tento projekt byl vyhlášen Stavbou roku 2004.

NH Collection Prague Carlo IV se v roce 2020 připojil k mezinárodní skupině NH Hotel Group. V roce 2022 prošel hotel rozsáhlou designovou modernizací, která propojuje bohatou historii budovy, ale zároveň uspokojuje potřeby moderních cestovatelů.

„Proměna hotelu vycházela z našeho dlouhodobého průzkumu nových trendů cestování, který zavedl co-workingové prostory, gastronomické otevřené prostory s intimními zákoutími a snadný přístup k moderním vymoženostem (přístupné nabíjení ve veřejných prostorách i pokojích),“ říká Sander Creemers, regionální provozní ředitel pro severní Evropu. 

Historické hotelové lobby je dominantou celého novorenesančního paláce nejen díky stropu, který získal svou původní podobu, čímž poskytuje prostoru více světla, ale také díky bohatým architektonickým prvkům, které jsou měkkým světlem podtrženy. Strop zkrášlují propracované, skvěle zachované fresky s erby hlavních českých královských měst, těch, kde měla banka kdysi své zastoupení. 

Elegantní sedadla ve světle šedé, béžové a odstínech hnědé a zelené odrážejí zemité barvy květinové výzdoby obřích palem, které opět zdobí vstupní halu stejně jako při prvním otevření hotelu v roce 2003. Spolu s mramorovou podlahou, stropními freskami a jónskými sloupy celý prostor okamžitě upoutá svým nadčasovým vzhledem. Lobby kombinuje osobitou atmosféru s jedinečnou nabídkou posezení během celého dne v nově přidaném baru 1890. Není divu, že hotel často vyhledávají filmaři a hotelové lobby společně s budovou se objevilo v několika hollywoodských produkcích – např. Bourneova identita nebo Spiderman: Daleko od domova. 

V hotelu je celkem 152 pokojů a apartmá, 76 v historickém a 76 v moderním křídle, které bylo k budově přidáno v roce 2003. K největším pokojům se řadí se svou rozlohou 106 m² Prezidentské apartmá a Carlo IV Suite.

Trezor

Ke klenotům hotelu patří The Vault, původní trezorová místnost banky, ve které byly pod těžkými dveřmi se zámky od vídeňské společnosti Wertheim & Son, která se dodnes zabývá trezory a zámky, uzamčeny cenné papíry a finance. Místnost byla citlivě přestavěna na intimní bar a dnes se tu degustují ta nejlepší vína či lihoviny. Tento jedinečný prostor se dá samostatně pronajmout na soukromé akce.

Carlo IV Wellness & Spa 

Aby toho nebylo málo, v hotelu se nachází zmiňované spa, které hostům nabízí krásné místo k relaxaci pod klenutými stropy ve sklepení hotelu. Spa zahrnuje bazén s vířivkami a masážními prvky, saunu a páru, fitness studio a masážní místnosti.

Konference

Hotel disponuje zázemím pro konference, obchodní jednání, firemní a společenské akce. Lze  využít šest flexibilních, špičkových konferenčních místností pro jakoukoli akci od malých kreativních schůzek až po schůzi správní rady, uvedení produktu na trh nebo konferenci v plném rozsahu pro 220 hostů. Stylové moderní konferenční patro má samostatný vchod a nabízí pět univerzálních místností různých velikostí, vhodných pro velké i menší akce. Sály jsou pojmenovány podle oper – Aida, Tosca, Turandot, Traviata a Carmen.

Prostorný sál Opera v úrovni lobby je působivé místo, vhodné pro společenské akce, s kapacitou až 150 osob. Elegantní design s dřevěnými podlahami, černým obložením a velkými zrcadly navrhl stejný tým designérů, který vytváří showroomy Ferrari po celém světě. Dominantou sálu jsou velké látkové lustry, které připomínají obří tylové sukně. Toto moderní a stylové osvětlení může sál rozzářit různými barevnými odstíny, aby ladilo s libovolnou akcí či uspořádáním prostoru. 

O NH Collection:

NH Collection je značka NH Hotel Group vyšší kategorie, která se vyznačuje unikátními hotely v klíčových městech Evropy a Latinské Ameriky. Řetězec sází na prémiovou nabídku svých hotelů, které si zachovávají svůj lokální charakter, aby inspirovaly a zaujaly své hosty. V hotelech se zaměřují na detail a snaží se, aby si hosté chtěli vychutnávat výjimečné zážitky opakovaně a očekávali služby ve znamení individuálního a nadstandardního servisu. 


Text: Dana Hradecká

Foto: archiv NH Collection Prague Carlo IV

Mohlo by vás zajímat