Dobít baterky v parku

Dánské architektonické studio navrhlo nabíjecí stanici pro elektromobily, kde se mohou řidiči dobíjet duševně.

Architektonické studio EFFEKT vytvořilo v dánském Sønderborgu nabíjecí stanici pro elektromobily, která je navržena jako park se zahradami a posezením. Nabíjecí místa jsou rozmístěna v zahradě s lučními květinami, dřevěnými lavičkami a klenutým přístřeškem z CLT panelů, čímž se vytvořil příjemný prostor pro odpočinek hostů, zatímco se jejich vozidla nabíjejí.

Park s názvem Better Energy Charge je pilotním projektem společnosti Better Energy a nachází se vedle solární farmy v areálu společnosti pro výzkum a vývoj. Firma EFFEKT chce na projektu demonstrovat, jak lze přeměnit konvenční čerpací stanici v park, ve kterém si mohou návštěvníci odpočinout.

"Hlavní myšlenkou bylo nabídnout řidičům odpočinek, zatímco čekají, až se jejich auta nabijí," říká kreativní ředitel EFFEKTu Sinus Lynge. „Celá stanice je proto koncipována jako pojízdná zahrada s lákavou a hravou střešní konstrukcí připomínající klasický zahradní altán, která nabízí zcela jiný zážitek, než jaký si spojujeme s tradičními čerpacími stanicemi.“

Dřevěná konstrukce byla postavena jako modulární systém, který umožňuje jeho snadné rozšíření, zmenšení nebo demontáž.

Better Energy Charge je jednou z prvních stanic, která zavedla tzv. dynamický cenový systém, který motivuje uživatele k nabíjení svých vozidel v době, kdy je v síti k dispozici nejvíce energie z obnovitelných zdrojů.


Text: Pavel Souček

Foto: Rasmus Hjortshøj