CUDDYMOSS

Znovuzrození kamenné krásky ve skotském Ayrshire

V malebném Ayrshire ve Skotsku vznikl z dílny architektonické kanceláře Ann Nisbet Studio nový roubený dům, nazvaný Cuddymoss. Tento projekt se přirozeným způsobem snoubí se zbytky původní kamenné ruiny, zachovává její autentický charakter a zároveň ji kombinuje s požadavky pro komfortní a moderní bydlení.

Dům od architektonického studia Ann Nisbet Studio, který je „blízko dokonalosti“, byl v roce 2023 zvolen vítězným projektem v prestižní soutěži RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland Award.

Tento Ayrshireský dům s názvem Cuddymoss je první rezidencí, která kdy získala toto ocenění od roku 2002, kdy byla tato architektonická soutěž založena. ,,Měli jsme pocit, že je to projekt, který se svou typologií přiblížil dokonalosti více, než co jsme kdy viděli," řekla předsedkyně poroty Tracy Meller, která je současně senior partnerkou britského studia RSHP. ,,Je to mimořádné cvičení skromnosti a zdrženlivosti. Je to nádherně detailní budova," pokračovala. ,,Trochu jsme ztratili slova."


S ohledem na uchování autentičnosti původního stavení byly do zříceniny elegantně zasazeny izolovaná roubenka a nová dřevěná přístavba. Dům o rozloze 171 metrů čtverečních je složen ze dvou na sebe kolmých štítových staveb, propojených prosklenou chodbou.

Hlavní část domu, která ve výrazné zřícenině nalezla své místo, využívá místní materiály, jako jsou kámen, cihla a skotská břidlice. Naopak přístavba zaujme svou dřevěnou obálkou, vytvářející zajímavý kontrast.

Zrekonstruovaná ruina původního domu nabízí centrální obytný prostor s dvojitou výškou, kuchyň a jídelnu, s ložnicemi na obou koncích. Ocelové schodiště vede od hlavního obytného prostoru až k pracovnímu prostoru a ložnici, a vytváří tak dynamické spojení mezi jednotlivými zónami domu. Ve druhé budově se nachází samostatný obývací pokoj s okny, které rámují působivé výhledy na okolní krajinu.

Interiéry domu jsou designovány s ohledem na světlo a prostor. Centrální obytný prostor vyniká světlými stěnami, ocelovým konstrukčním rámem a šedým nábytkem, což vytváří moderní a vzdušný prostor. Ložnicím dominují původní kamenné zbytky zdí, což jim dodává charakteru a historický šarm.

Ann Nisbet Studio dbalo na zachování estetických, kulturních a historických kvalit původní ruiny, aniž by ji romantizovali. Historické cihly byly dokoupeny ze širokého okolí a použity k doplnění kamenné konstrukce, zatímco renovovaná skotská břidlice na střeše byla získána přímo na místě. Celkově ateliér vytvořil nejen moderní obytný prostor, ale i prostředí podporující místní divokou zvěř a udržitelné zahradničení.


Text: Pavel Souček

Foto: David Barbour, Ann Nisbet Studio

Mohlo by vás zajímat