Brno má novou technickou top památku!

Vodojemy Žlutý kopec se 21. března slavnostně a naplno otevřely veřejnosti. Provozovatel TIC BRNO připravil spolu s partnery na celý víkend bohatý vizuální program. Do rekonstrukce tří podzemních nádrží z let 1874, 1894 a 1917 a veřejného parku na povrchu investovalo město 150 milionů korun. V provizorním režimu byly vodojemy zpřístupněny už v roce 2020.

„Zájem široké veřejnosti, ale také například filmařů a dalších zástupců kulturních a kreativních profesí prozrazoval, že jde o místo mimořádné hodnoty a genia loci,“ vyzdvihla primátorka Markéta Vaňková.

„Ačkoli byly projektovány jako technická stavba, podzemní nádrže na vodu, jde o honosné prostory právem označované za podzemní chrámy. Nyní se vodojemy dočkaly elektrifikace, která je jednak umožňuje nasvítit pro každodenní návštěvnický provoz či kulturní nebo jiné akce,“ dodal radní Jiří Oliva.

S pracemi na plnohodnotném zpřístupnění celého areálu vodojemů se začalo na jaře 2022. V říjnu stejného roku už do dvou starších, cihlových vodojemů zamířili první návštěvníci. V druhé etapě byl zpřístupněn nejmladší vodojem a z domku strážného vzniklo návštěvnické centrum.

„Jedná se o výjimečný počin s potenciálem oslovit celý svět. Zatím víme jen o třech podobných objektech v evropském prostoru, které jsou přístupné veřejnosti. Cisterny Yerebatan v Istanbulu, vodojemy v Gdaňsku a nádrže v Kodani,” uvedla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO. Památku můžete navštívit vždy od středy do neděle.


Zdroj: Magistrát města Brna

Foto: Magistrát města Brna, Z. Kolařík, M. Schmerková

Mohlo by vás zajímat