7 stylových oáz pro milovníky kávy

Kavárny své návštěvníky lákají z různých důvodů. Někteří z nás sem míří na pauzu od hektického pracovního tempa, zatímco jiní si jednoduše užijí rychlé espresso během dne. Tyto prostory jsou živými centry setkávání s přáteli, ale zároveň nám poskytují oázu klidu, kam můžeme zavítat a pracovat v klidné atmosféře. Pro některé kavárny je jejich design stejně důležitý jako kvalita kávy, kterou nabízejí svým hostům. Objevili jsme pro vás sedm kaváren, které dokážou potěšit všechny smysly jejich návštěvníků.

1. Pauseteria

Útulná kavárna Pauseteria se skrývá v podloubí bývalé radnice na Staroměstském náměstí. Její atmosféru definuje minimalistická paleta pudrových odstínů – vínová, modrá, šedá a bílá, v kombinaci s temnou ořechovou podlahou. V této harmonické symbióze vyniká minimalistický nábytek, bílé stěny ladící s elegantní tmavou podlahou a temným dřevem, doplněné o prvky luxusní mosazi. Kavárnu designovaly talentované designérky Andrea Kroupová a Martina Šandová. Dominantní barový pult navrhl František Polák.

2. Cà phê

Stejná autorská dvojice vytvořila design i vietnamské kavárny Cà phê v Holešovicích. Její majitelka, Le Bao Ngoc, si přála vytvořit prostor, který bude příjemným místem nabízejícím tradiční vietnamská jídla a výběrovou kávu. V prostoru hraje klíčovou roli bar, jehož geometrický kazetový obklad odkazuje na design historických kaváren. Tento motiv se opakuje i na části stěny, kde vytváří kontrast s intenzivní tmavě modrou malbou zdí. Původní hrubé terazzo na podlaze s přirozenou patinou vytváří vazbu s minulostí tohoto prostoru. Příjemný dojem dotvářejí volené materiály, jako jsou něžný růžový samet na opěradlech, tmavé dřevo a klidně působící tmavé stěny.

3. Spell Coffee

Kavárnu Spell Coffee najdete v Harrachovském paláci v Jindřišské ulici. Koncept této kavárny vytvořila majitelka spolu s architektkou Klárou Valovou ze studia SMLXL, a svůj um zde zanechali i Šimon Matěj Podehradský a Charlie Isslander. Kavárna je designována v severském stylu, kterému dominují minimalismus a kontrastní černobílá barevnost, což se odráží i v designu kadeřnictví umístěného ve vedlejším prostoru.

4. Spižírna 1902

Spižírna 1902 se nachází na pomezí Vinohrad a Vršovic a nabízí vizuální požitek prostřednictvím výrazné florální tapety, která pokrývá celý prostor včetně stropu. Tato originální tapeta byla vytvořena na zakázku lotyšskou ilustrátorkou Ievou Ozolou. Architekt Kamil Štajgl a designérka Anna Štěpánková pak zanechali svůj osobitý otisk v interiéru, přičemž spolupracovali i na výsledné podobě tapety. Kamil Štajgl stojí i za architektonickým návrhem a dalšími prvky, včetně nezaměnitelného osvětlení. Stropní svítidla jsou vytvořena z rozřezaných vodovodních trubek, a originální design najdeme i u dalších nástěnných světel.

5. Phill's Twenty7

V srdci pražských Holešovic se ukrývá kavárna Phill's Twenty7, jejíž interiér vzešel z návrhu od Jana Plecháče a Henryho Wielguse. Cihlové stěny, eleganční židle od TON a Stockist harmonicky splývají s industriálními prvky, tak charakteristickými pro Holešovice. Autorkou grafického vizuálu bistra je Anna Balounová. Zcela klíčovým prvkem designu zde jsou osvětlovací tělesa Neverending Glory, navržená Jankem a Henrym pro firmu Lasvit. Ta vytvářejí moderní interpretaci klasických křišťálových lustrů a inovativně zachycují jejich ikonické obrysy.

6. SKØG Urban Hub

Brněnská kavárna SKØG Urban Hub samu sebe definuje jako víceúčelový koncept, který vznikl fúzí kavárny, baru, pražírny a prostoru pro kulturní akce. Kavárna si popularitu mezi místními získala díky svému úchvatnému interiéru, který nese vlivy skandinávského designu a vyniká bohatým použitím dřeva. Název kavárny, odvozený ze švédštiny, má v překladu význam ,,Les“.

7. Punkt Café

Dalším místem, které dokazuje, že je Brno městem, které ocení designové podniky, je Punkt Café. Jeho majitelé se nechali inspirovat minimalistickými, hipsterskými kavárnami během svých cest po světě. Punkt Café díky tomu získal berlínský šmrnc, přičemž klíčovým prvkem se stalo mořené borové dřevo. U dřevěných stolů si můžete sednout na vintage židle ze základní školy a kochat se třeba krásnými stěnami, které jsou samy o sobě hotovým uměleckým dílem.


Text: Dana Hradecká

Foto: Pauseteria, Cà phê, Spell Coffee, Spižírna 1902, Phill's Twenty7, SKØG Urban Hub a Punkt Café.

Mohlo by vás zajímat