Fantastický svět PET lahví

Pražskou botanickou zahradu čeká Tropický rok 2024, letošní jubilejní sezonu zahájila unikátní výstavou děl z PET lahví od sochařky Veroniky Richterové.

Botanická zahrada hl. m. Prahy věnuje celý letošní rok tropické přírodě. Není to jen tak náhodou, právě před 20 lety byl pro návštěvníky otevřen tropický skleník Fata Morgana. První výstavou letošní sezony je přehlídka s názvem NOVÁ PET TROPICANA, zasvěcená uměleckým dílům vytvořeným z použitých PET lahví. Botanická zahrada tak spolu s autorkou Veronikou Richterovou upozorňuje na význam recyklace a udržitelnosti. Návštěvníci mají možnost se setkat s fantastickými rostlinami, které nikde nerostou, ale i s neobyčejnými květy orchidejí, strelícií nebo lotosů.

Letošní rok je v botanické zahradě ve znamení tropické flóry a vůbec tropické přírody. Své jubileum botanická zahrada oslaví prostřednictvím řady výstav a akcí, které budou propojené tématem tropů. „Vstoupili jsme do 55. sezony botanické zahrady, a protože celý rok bude upomínat na otevření našeho unikátního skleníku Fata Morgana před 20 lety, tuto sezonu věnujeme tropické flóře a tropické přírodě. Začínáme výstavou NOVÁ PET TROPICANA. Prostřednictvím uměleckých instalací Veroniky Richterové chceme upozornit na křehkost přírody, kterou může velmi ovlivnit přítomnost plastů. Výstava propojující umění s recyklací přináší nový pohled na péči o životní prostředí. Plastové objekty v druhé části doplňují i živé Tropické květy a návštěvníci si mohou různé tropické rostliny včetně orchidejí zakoupit. Připravujeme i výstavu, díky které budou moci návštěvníci nahlédnout do historie a zázemí skleníku Fata Morgana. Nebude chybět oblíbená přehlídka motýlů, pozveme k prohlídce kolekce sukulentů, zkrátka nepřijdou ani milovníci našeho vína, neboť už na jaře opět otevřeme zrekonstruovaný prostor viničního domku. Těší mě, že se patrony sezony stali zpěvačka Marta Jandová a rocker Petr Janda, letošní program bude opravdu nabitý a pestrý, stejně jako jejich muzika. Děkuji i moderátorce Martině Jandové, která rodinný klan doplnila. Věříme, že tento rok přivítáme ještě více návštěvníků a milovníků přírody,“ řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Tropická džungle z PET lahví

Tropický rok začal v lednu výstavou NOVÁ PET TROPICANA. Skleník Fata Morgana se proměnil ve fantastickou barevnou džungli a rozkvetl uměleckými díly Veroniky Richterové, jež jsou tvořena z použitých PET lahví. Na tři měsíce jej „osídlilo“ na 130 objektů, rostlin, hub a zvířat, které Veronika Richterová od roku 2010 vytvořila z nasbíraných plastových nápojových lahví. Inspirací jí byly cesty do tropických krajin, například do Kambodži, Japonska, ale i na Kanárské ostrovy nebo karibský Guadeloupe. Plastové objekty naleznou návštěvníci v celém skleníku Fata Morgana. Díla jsou rozmístěna podle biotopů, takže v první části, která je věnována suchomilným rostlinám, jsou k vidění nejrůznější sukulenty, kaktusy nebo bambusy. Druhá část tropického deštného lesa je vyhrazena tropickým rostlinám a v poslední části skleníku, která prezentuje flóru horských oblastí, se nachází zejména houby a masožravé rostliny. Plastiky se také vznášejí nad hlavami návštěvníků, u vodopádu jako součást jezírka. 

Tropický rok v Troji

Významné jubileum tropického skleníku Fata Morgana si chce botanická zahrada připomínat po celý rok. V červnu výstavou, jež přiblíží nejen samotný skleník a jeho vznik, ale i hodnotné a často unikátní tropické sbírky a přínosné expedice botanické zahrady. „Tuto výstavu zaměříme i na naše cesty za rostlinným bohatstvím světa a vysvětlíme, jak se rostliny do skleníku dostaly a dostávají. Kromě naší vlastní činnosti je to také spolupráce s botanickými zahradami z různých zemí, s národními parky, ale i drobnějšími pěstiteli u nás i v zahraničí. Naše zahrada se pyšní – a ve skleníku Fata Morgana je to patrné – velmi rozsáhlými sbírkami zázvorů, orchidejí, begonií, masožravých rostlin, kapradin, ale i sukulentů, palem a užitkových tropických rostlin. Bohatá skladba exotické flóry dělá ze skleníku Fata Morgana tu pravou tropickou perlu uprostřed České republiky,“ doplňuje Vlastik Rybka, náměstek odborného oddělení Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Během tropického roku nebudou v programu chybět ani další výstavy, hned v březnu se ve výstavním sále v srdci botanické zahrady uskuteční výstava Pro všechny smysly – Za kořením a slávou, která návštěvníky zavede na výpravu za vzácným kořením, papírem i hedvábím do daleké Asie. Výstava je vhodná i pro osoby se zdravotním znevýhodněním. Exponáty bude možné zkoumat nejen zrakem, ale i hmatem a některé z nich si zájemci třeba i očichají nebo ochutnají. V dubnu se skleníkem Fata Morgana opět rozletí tropičtí motýli a v červnu se dočkají milovníci sukulentů. Program botanické zahrady doplní rovněž zážitky spojené s vínem. Během jara se pro návštěvníky otevře zrekonstruovaný viniční domek na Vinici sv. Kláry, kde se uskuteční řada vinařských akcí. Nová sezona v botanické zahradě slibuje nejen vizuální, ale i edukační zážitky pro všechny příchozí. 

Veronika Richterová a PET-art

Veronika Richterová je výtvarnice, malířka a sochařka. Vystudovala pražskou UMPRUM a absolvovala stáž v Paříži. Od 90. let je na volné noze, zpočátku se věnovala malbě a smaltovaným plastikám, vytvořila kromě jiného například sochy pro pražskou zoologickou zahradu a od roku 2004 se zabývá PET-artem. „PET-art je můj vlastní styl a dá se říci výmysl. Vznikl šťastnou náhodou v parném létě roku 2004. V okamžiku, kdy jsem zjistila, že lahev se dá teplem deformovat a můžou tak vzniknout neobvyklé tvary. Mým prvním petovým dílem byl ‚křišťálový‘ lustr,“ říká Veronika Richterová. A dodává: „Smyslem PET-artu je přetvářet odpadový materiál a hledat možnosti, které skýtá. Proto je vše z použitých a nalezených lahví. Materiál nikdy nekupuji. Cílem je inspirovat okolí k recyklaci a tvořivosti.“ 

Veronika Richterová má za sebou řadu samostatných výstav doma i v zahraničí, v Praze se naposledy představila na přelomu let 2019 a 2020 v galerii Makráč. Její nejnovější realizace, tři velké „křišťálové“ lustry, jsou k vidění v Café Savoy v Praze. Příležitostně pracuje i s jinými materiály, například pro město Kladno vytvořila v roce 2022 rozměrnou mozaiku Endemity na téma květin. Část tropických rostlin pro výstavu NOVÁ PET TROPICANA pochází z roku 2019, kdy se Veronika Richterová tímto tématem intenzivně zabývala v rámci projektu věnovaného recyklaci pro obchodní dům Printemps v Paříži. Její instalace ve výloze představovala džungli.


Text: Alena Malá

Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Mohlo by vás zajímat