Divadlo ve staré garáži

Umění v Detroitu vychází z prachu a špíny: Historická garáž se proměnila v moderní kulturní centrum.

Historická garáž v centru hlavního města Michiganu posloužila jako základ pro adaptivní opětovné využití staré budovy na její novou roli pro moderní kulturní centrum. Architektonické studio Dash Marshall tak dokázalo, že konverze starých industriálních staveb pro kulturní využití lze, když historickou garáž přeměnilo na divadlo múzických umění, které díky tomu mohlo v městské čtvrti Midtown rozšířit svůj repertoár.

Budova o rozloze 650 čtverečních metrů se stala novým domovem Detroitského divadla. Brooklynské studio Dash Marshall úspěšně dokončilo rekonstrukci objektu už v roce 2022. Základní strukturu závodu na opravu automobilů z roku 1919 přetvořil tým ze studia Dash Marshall do flexibilního černého divadla pro dvě stovky lidí.

„I přes svou historickou povahu jsme chtěli vytvořit prostor, který bude věrný duchu Detroitu, aniž by byl zatuchlý nebo uvězněný do své vlastní historie," říkají architekti ze studia Dash Marshall. Cílem bylo vytvořit moderní, přívětivé prostředí, které bude živým prostorem pro umělecké vyjádření.

Exteriér budovy prošel radikální proměnou, kdy byla obdélníková cihlová fasáda natřena prachově černou barvou, zatímco velká okna s kovovými rámy podél ulice přinášejí do interiéru světlo a otevřenost. Drobné detaily, jako minimální černé lampy a vystupující nápisy, zdobí fasádu a vítají hosty u vstupu.

Interiér je založen na zachování původních prvků, jako jsou pískové a červené cihlové zdi, dřevěné stropy a železné krovy, které vytvářejí unikátní atmosféru. Nově přidané světlé stěny a minimalismus ve vnitřním designu prostoru dodávají moderní a čistý vzhled.

Plán budovy je rozdělen do tří zón: přední část s cihlovým barem a flexibilní halou, střední část s černými skříňkami a zadní část s šatnami, místnostmi pro mikroobchod a zelenou místností. Každá část prostoru byla navržena s ohledem na plynulý pohyb a vytvoření atraktivního prostředí pro návštěvníky.

„Tím, že je architektura redukována zejména na prostor vestibulu, dává na odiv historii budovy, vzrušení z představení a rozmanitost publika," vysvětlují architekti Dash Marshall. V každém kroku je zde cítit snaha vytvořit prostor, který nejenom odráží historii místa, ale také poskytuje moderní prostředí pro umělecké vyjádření a kulturní zážitky.


Text: Pavel Souček

Foto: Michael Vahrenwald

Mohlo by vás zajímat