Nové využití bývalé amsterodamské nemocnice z 19. století

První mezinárodní pobočkou stejné společnosti je budova bývalé nemocnice Prinsengrachtziekenhuis z 19. století, jejíž historie sahá až do roku 1845. Toto moderní coworkingové centrum Fosbury & Sons Amsterdam o rozloze 6 000 metrů čtverečních se nachází v těsné blízkosti městského kanálu Prinsengracht.

Fosbury & Sons i zde oslovili belgické studio Going East, aby interiéry budovy předělalo na coworking. S vyjádřením, že je „příliš snadné“ jít s klasickou kancelářskou estetikou, se studio rozhodlo vytvořit luxusnější prostředí pro společnosti a mladé profesionály, kteří budou tento prostor využívat.

„Byl to jeden z našich prvních pocitů, když jsme vstoupili do budovy – přerušit spojení s nemocnicí a vnést do ní nový, velkolepý luxus,“ říkají zakladatelé Going East Anais Torfs a Michiel Mertens.

V přízemí se nachází rozsáhlá vstupní hala, kde mohou členové odpočívat a stýkat se po celý den. Pro vybavení tohoto prostoru byly použity sekční čalouněné pohovky a také výběr současných uměleckých děl, která byla speciálně upravena místními galeriemi.

Schodiště, zakončená původními vitrážemi nemocnice, vedou do horních pater, která poskytují pracovní prostory a několik zasedacích místností. Všude jsou kožené židle a dřevěné stoly s kamennou podnoží, které přinášejí k ocelovým dveřím a elegantním kovovým skříňkám hmatový kontrast. ,,Je to pro nás jako designové studio důležitý mix: zakázková, ruční výroba versus klasika a neznámí designéři," vysvětluje studio, ,,nejdůležitější věcí byl kontrast."

Jeden z bývalých operačních sálů budovy byl přeměněn na zasedací místnost, v jejímž středu je stůl s mramorovou deskou obklopený nafouknutými, hnědě zbarvenými židlemi. Tichá chodba, která kdysi propojovala ubikace sester, nyní hostí řadu soukromých kanceláří. K dispozici jsou také kavárna, nápojový bar a prostor ve stylu knihovny s výhledem na centrální zahradu budovy.

Amsterdamský prostor Fosbury & Son se má stylově mírně lišit od belgických poboček společnosti. Umístění v Antverpách má uvolněné uspořádání inspirované visutým parkem The High Line v New Yorku, aby uživatelé měli stále co objevovat.


Text: Dana Hradecká

Foto: archiv Adresa

Mohlo by vás zajímat