4000 kol pod vodou

IJboulevard je podzemní a zároveň podvodní parkoviště kol v Amsterdamu.

Nizozemské studio VenhoevenCS Architecture + Urbanism koncem roku 2023 dokončilo ambiciozní projekt IJboulevard, podvodní cyklistický park pro amsterdamské hlavní nádraží. Zařízení poskytuje bezpečné parkoviště pro 4000 jízdních kol a nadzemní pěší bulvár s panoramatickým výhledem na řeku IJ.

Nový veřejný prostor u amsterdamského nádraží nabízí kombinaci funkcí, které jdou ruku v ruce s moderními potřebami města. Architektonická kancelář VenhoevenCS Architecture + Urbanism při svém návrhu, vypracovaném na zakázku magistrátu Amsterdamu, zdůraznila důležitost uklidnění veřejných prostorů, ochranu před vodní dopravou a podporu biologické rozmanitosti.

Podle studia VenhoevenCS má nový IJBoulevard za cíl nejen poskytnout nový veřejný prostor, ale také optimalizovat využití prostoru v rámci města. Jedním z klíčových prvků tohoto designu jsou biochatky, umělé rybí školky a pórobetonové podvodní hromady, které slouží jako ideální prostředí pro růst vodních rostlin a podporu vodního života.

Pro pohodlný přístup do centra nádraží mohou návštěvníci využít speciálně navržené rampy nebo schodiště, která směřují do podzemního parkoviště pro kola. Tento přístup umožňuje uvolnění prostoru na povrchu pro veřejné aktivity a zároveň návštěvníkům poskytuje bezpečný a pohodlný přechod do budovy.

Interiér nádraží je designován s důrazem na přirozené osvětlení a prostorné interiéry bez rušivých sloupů. Velká prosklená okna umožňují proudění denního světla a zároveň nabízejí výhled na okolní prostředí, což přispívá k pocitu otevřenosti a bezpečí uživatelů.

Architektonický styl je charakterizován symetrickými dispozicemi, lamelovými dřevěnými stropy a bílými podlahami, které vytvářejí dojem prostornosti a klidu. Zakončení vstupů tmavě šedým kamenem propojuje interiér s venkovním prostředím, což dodává celému prostoru jednotný a harmonický vzhled.

Tento projekt není v Nizozemsku ojedinělý. Jižně od amsterdamského hlavního nádraží vytvořilo jiné holandské studio Wurck také podvodní parkovací garáž pro 7 000 jízdních kol s lesklým bílým interiérem. Ector Hoogstad Architecten v Utrechtu pod jeho hlavním nádražím již dříve navrhli doposud největší cyklistický park na světě, který poskytuje místo pro 12 656 jízdních kol. Tyto projekty ukazují rostoucí důraz na udržitelnost a podporu alternativních forem dopravy ve městech


Text: Alena Malá

Foto: Ossip van Duivenbode

Mohlo by vás zajímat