10 pražských míst,která se v roce 2024 zcela změní

V Praze se v letošním roce připravují významné změny, a to díky rozsáhlým stavebním projektům. Přinášíme vám 10 míst, která nová výstavba navždy změní, a která nabídnou obyvatelům Prahy i jejím návštěvníkům zcela nový pohled na město.

1. Tramvaje přes Václavské náměstí

Pražský magistrát se chystá zahájit rekonstrukci horní části Václavského náměstí, navazující na úspěšně dokončenou revitalizaci dolní části této významné pražské lokality. Klíčovou změnou v plánech je obnovení tramvajové tratě, která propojí Vinohrady s Václavským náměstím, a to přes magistrálu, kde se spojí se stávajícími zastávkami v ulicích Vodičkově a Jindřišské. Součástí projektu je rovněž vytvoření tramvajové odbočky u Národního muzea, která umožní spojení s hlavním nádražím.

2. Průchozí Masarykovo nádraží

Správa železnic oznámila zahájení dlouho očekávané a rozsáhlé rekonstrukce Masarykova nádraží s rozpočtem přes tři miliardy korun. Místo stávajících sedmi kolejí budou vlaky v budoucnosti zastavovat na devíti. Součástí projektu je rovněž výstavba platformy nad kolejištěm, což umožní pěší přechod z oblasti Florence k Hlavnímu nádraží.

3. Nákladový brownfield na Žižkově

Central Group obdržel jako první z několika vlastníků pozemků jednoho z největších pražských brownfieldů, povolení ke stavbě a již zde začal s výstavbou nových bytových domů. Na okraji bývalého nádraží tak začíná vyrůstat projekt s názvem Parková čtvrť. Po dokončení by zde mělo být k dispozici až 2 500 nových bytů. O schválení stavebních povolení usilují i další významní developeři – Penta Real Estate, Sekyra Group a Finep. Město se současně snaží do svého vlastnictví získat historickou budovu nákladového nádraží od Českých drah, kterou chce využít pro kulturní a společenské účely.

4. Průmyslová Devítka

Na brownfieldech v Praze 9 se již několik let odehrává rozsáhlá stavební aktivita. Společnost Central Group letos plánuje dokončit první fázi ambiciózního bytového projektu Tesla Hloubětín, který vyrůstá na místě bývalého podniku specializujícího se na výrobu rádií a televizí. V rámci této nové čtvrti plánuje postavit do roku 2030 více než 2 500 bytů. Tento developer má také nedaleko rozpracovaný další projekt, nazvaný Harfa Living. V oblasti Vysočan se na výstavbě podílejí i další developeři, jako například Penta Real Estate, která se v prosinci dohodla s Kaprainem na vytvoření nové čtvrti na pozemcích bývalé továrny Howden ČKD, v těsném sousedství pražské O2 areny.

5. Rohan hned dvakrát

V roce 2023 se developerská společnost Sekyra Group rozhodla podělit o rozsáhlé území Rohanského ostrova podél Vltavy s firmou J&T Real Estate, která již nyní staví nedaleko na Invalidovně. Aby se zabránilo zmatení, část této oblasti od Sekyra Group dostala název Rohan City, zatímco část od J&T se jmenuje Nový Rohan. J&T má v plánu postavit v několika etapách přibližně tisíc bytů, kanceláří a obchodů. Sekyra Group zatím dokončila dva bytové domy a administrativní budovu; v letošním roce zahajuje výstavbu dalších dvou domů s byty a kancelářemi, čímž uzavře první etapu svého projektu.

6. Vesmírná Palmovka

Nedokončená budova původně plánované radnice Prahy 8 na Palmovce by brzy mohla přestat být ostudou této pražské čtvrti. V letošním roce zde má dojít k navázání na přerušené stavební práce, přičemž vznikne nové sídlo pro Evropskou agenturu pro kosmický výzkum (EUSPA). Nákladná dostavba bude stát Prahu přibližně dvě miliardy korun, a vesmírná agentura EUSPA by se do budovy mohla přestěhovat už v roce 2025.

7. Palác Savarin

Už v letošním by se veřejnosti mohl otevřít nový obchodní komplex ve vnitrobloku paláce Savarin, nacházejícího se v centru Prahy u Václavského náměstí. Developerská skupina Crestyl pracuje na rozsáhlé rekonstrukci paláce a souvisejícího komplexu pasáží, které spojují ulice Na Příkopě, V Cípu a Jindřišskou s Václavským náměstím. Po několika letech náročného povolovacího procesu obdržel developer v podzimním období roku 2023 pozitivní hodnocení od památkářů, což mu umožňuje plně realizovat svůj záměr vytvoření moderního obchodního a kancelářského komplexu s náměstím ve vnitrobloku. Komplex bude zahrnovat zahradu, kavárny, restaurace, a dokonce i nový vstup do metra, což přinese další komfort jeho návštěvníkům. Uvidíme zde i Slovanskou epopej?

8. Využité Negrelliho oblouky

První etapa využití Negrelliho viaduktu se dostává do popředí po náročné rekonstrukci tohoto významného železničního mostu, který se táhne přes Nové Město, Karlín a Holešovice. Hlavní město nyní získalo schválení k využití prvního oblouku, pod nímž plánuje vytvořit nový komerční prostor s kavárnami, obchody a kancelářemi. Na konci roku 2023 magistrát zasklil oblouk nacházející se v blízkosti Sokolovské ulice a letos zde má být slavnostně otevřeno městské infocentrum.

10. Rezidenční Šárka

Výstavba dalšího významného projektu Prahy 6 je plánovaná u šáreckého lesa. Společnost Crestyl chce zahájit na území bývalého průmyslového areálu Aritma výstavbu nové rezidenční čtvrti Šárka. Na místě, kde se dnes nacházejí sklady, výrobní haly a kanceláře, plánuje Crestyl postavit dvacet viladomů s celkovým počtem více než dvou set bytů. Součástí projektu budou také rodinné domy přiléhající k lesu, mateřská škola a prostory pro služby a obchody.